Nekadašnji simbol Rijeke: Fit i "Mačka"

Radiosarajevo.ba
Nekadašnji simbol Rijeke: Fit i "Mačka"
Grupa koja je sredinom i drugim dijelom 1980-tih širila svoj krug publike zaraznim pop stvarima, još i danas predstavlja jedan od komercijalno najuspješnijih izvoznih proizvoda riječke scene na susjedna tržišta.

Ne bojeći se sintagme ’komercijalno’, u to vrijeme posebno omražene među drugim i trećim valom riječkih punk i srodnih alternativnih grupa, Fit se na tržište probijao utabanim putevima popa, naglašenog čvrstim gitarskim zvukom i solidnim pjevnim tekstovima.

Grupu su uz Miru Teševića – zaduženog ujedno i za tekstove, te Zorka Opačića – autora muzike  činili pjevač Davor Lukas-Bajo, te bubnjar Dean Benzia.

Suprotno mnogim generacijskim kolegama muzičarima, Fit je tih godina uspio izdati dva albuma, “Uz Rijeku” (1988.) i “Daj mi ruku” (1989.) s kojih publika i danas pamti hitove “Mačka”, “Rijeka” ili pak “Zvoni telefon” i “Zaboravit ću sve”.

Album »Uz Rijeku« producirao je Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika, na kojem je i svirao gitare zajedno sa Zvonkom Đukićem - Đuletom pokretačem danas vrlo popularne beogradske grupe Van Gogh.

Nagli prekid karijere se događa početkom rata u Hrvatskoj, Fit se raspada, treći album ostao je zagubljen na relaciji Rijeka-Beograd, raspad grupe nikada nije bio posve razjašnjen niti u medijima niti u kuloarima - jednostavno su nestali sa scene ’preko noći’.

Njihova najpoznatija pjesma je “Mačka” i izašla je na njihovom prvom albumu “Uz Rijeku” iz 1988. godine.

Gledaš me okom žene koja moli
maziš se bez dodira i dokazuješ svoje.
A sve što je tako dobro, dobro u meni
puštaš da ode, da se kotrlja, lije niz obraz.
Ti nikada nećeš, nećeš moći
pretvoriti mene u jednog od njih.

Kao mačka ti kružiš oko mene
i zoveš moje ime.
Kao mačka ti zaboravićeš sebe
i skočićeš na mene.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije