Nada Knežević Weekend

Radiosarajevo.ba
Nada Knežević Weekend


Ovaj vikend uživaćemo u glasu i pjesmama koje je pjevala Nada Knežević, po mnogima najbolja jazz pjevačica sa naših prostora.
Prvi zapažen nastup Nada je imala sa 16 godina,1956. godine kada je učestvovala na koncertu "Mlade snage na polju jazza", a prvi snimak za Radio Beograd snimila je 1957.
1959. ima zapažen debi na Opatijskom festivala, a nakon toga osvaja prvu nagradu na uglednom festivalu u Baden-Badenu.
Nakon osvajanja "Zlatnog mikrofona" 1961. i zapaženih singlica 1963. Nada se okreće internacionalnoj karijeri.
Sa poznatim jazz muzičarima nastupa po Njemačkoj, skandinavskim zemljama, a najviše vremena provodi na turnejama po SSSR-u.
Nakon pauze zbog porodičnih obaveza ( 1969. je dobila blizance!) trijumfalno se vraća 1971. pobjedom na  "Beogradskom proleću" sa pjesmom "Seti se naše ljubavi"




U prvoj polovini 70-h nastupa na festivalima zabavne muzike, no kasnije se potpuno posvećuje jazzu.
Nastupala je u Albert Fisher Hall - u, na međunarodnim jazz festivalima u Minhenu, Atini i Istambulu, i čak pet puta na "New Port Jazz festivalu"...
Tokom pedesetogodišnje karijere Nada Knežević dobila je brojne nagrade publike i kritike.
Poslednji koncert, nazvan "Nada Beogradu" održala je 1995.
Nagradu za životno delo je primila 2007., na internacionalnom jazz festivalu "Nišvill".
Kako na ovom prostorima nema dovoljno interesa za muziku koju je Nada preferirali, ostaje nam da žalimo što nije iza sebe ostavila više diskografskih ostvarenja, ali i ovo što imamo biće i više nego dovoljno da provedemo ugodan vikend uz Nadu Knežević na programu Radio Sarajeva....

Više o Nadi Knežević pronađite ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije