Moloko i Roisin Murphy Weekend na RSA

Radiosarajevo.ba
Moloko i Roisin Murphy Weekend na RSA

Ovaj zimski vikend začinićemo muzikom benda Moloko, te solo uratcima pjevačice Roisin Murphy. Priča kaže da se duo upoznao na jednoj zabavi u Sheffieldu u Engleskoj, kada je Mark Brydon prišao Roisin rekavši: "Sviđa li ti se moj uski džemper? Vidiš li kako lijepo pristaje mome tijelu."

Ta rečenica je ujedno postala i naziv njihovog prvog albuma "Do you like my tight sweater?", a zajedno s drugim "I am not a doctor" postali su popularni u underground dance krugovima. Pogotovo pjesma s drugog albuma, Sing it back, koju je remixao Boris Dlugosch, producent house muzike. Pjesma je bila ogroman hit na Ibizi 1999. godine, a ušla i na Irsku i na Britansku listu singlova. Navodno je pjesma do sada uvrštena na preko 100 kompilacija.

Početkom iste godine svirali su kao podrška bendu Garbage na njihovoj turneji, ali ovo baš i nije bio sretan spoj, jer su ih Garbage fanovi izviždali na Wembley stadionu. Od 2000. Moloko nastupaju kao puni bend uz gitaristu Davea Cooka, perkusionistu Paula Slowleya, i klavijaturistu Eddieja Stevensa.


Druga dva albuma "Things to make and do" i "Statutes" više su se oslanjala na klasične instrumente nego na elektroniku, iako je ona ostala sastavni dio Moloko zvuka. Eddie Stevens je uradio dosta aranžmana na tim uratcima, pa je on i zaslužan za nešto mekši zvuk. Njegovo djelo je i pjesma Time is now, koja je bila najavni singl sa CD-a "Things to make and do".

Moloko 2004. izdaje DVD izdanje 11,000 clicks,  koncerta iz čuvene dvorane Brixton Academy. Iako bend ne svira zajedno od 2006. godine, Roisin je u par navrata izjavila da Moloko priča nije završena. Mark Brydon i Roisin Murphy imaju solo projekte, a romantičnu vezu su okončali još 2001. godine.

Best of album "Catalogue" izašao je 2006. godine, a Roisin Murphy je obavila dva solo albuma "Ruby Blue" (2005.) i "Overpowered" (2007.), a nakon toga gostovala kao vokal na par muzičkih projekata, između ostalog Davida Byrna i Fatboy Slima. Trećeg albuma još nema na vidiku, iako je objavila uspješne singlove Mommas Place, Hold Up Your Hands, Orally Fixated i Simulation.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije