Maja Simonelli: Gošća emisije 'Pjesmom da ti kažem'

Radiosarajevo.ba
Maja Simonelli: Gošća emisije 'Pjesmom da ti kažem'

U svom novom izdanju emisije 'Pjesmom da ti kažem' na Radio Sarajevu, ugostili smo Maju Milinković/Simonelli koju je publika dosad znala kao rock pjevačicu, no u zadnje dvije godine, Maja se aktivno posvetila izvedbi portugalske fado muzike.

Maja i fado: Ljubav na prvi pogled

''Ljubav prema fadu nije došla preko noći. Sve je krenulo još prije dvije godine, kada sam u Berlinu priremala svoj drugi album.  Na radiju sam poslušala jednu fado izvedbu i ostala bez teksta. Bila je to ljubav na prvi pogled'', kaže Maja.

Kako kaže, pjevati fado počela je iz hobija, ali se stalno iznova vraćala na to – ljubav se razvijala dvije godine i fado joj je 'uvukao pod kožu'.

Nakon završetka albuma, odlučila se okušati u Sarajevu, budući da je upravo Sarajevo, kako kaže  – 'gnijezdo dobrih muzičara', te napraviti ansambl iz hobija.

Pionirski je koncert održala je u galeriji Boris Smoje, a prošao je, kako kaže - odlično, uz pozitivnu reakciju publike.

Učenje portugalskog i promjena prezimena

Kako nigdje u Sarajevu ne postoje kursevi ni škole za učenje portugalskog jezika, Maja je isti učila sa prijateljicom Anom, koja je dugi niz godina provela u Portugalu. 

''Ljubav prema pjesmi vuče ka tom jeziku. Pjevanje fada za Portugalce nije samo pjevanje, već i način života, 'ludilo' koje obuzima sve stanovnike koji pjevaju o 'tugi i čežnji'...'', objašnjava Maja.

Maja je prezime Milinković promijenila u 'Simonelli', objasnivši kako je pritom uzela prezime svog djeda Talijana.

''Moj deda je bio Talijan, zvao se Francesco Simoneli. Došavši u Sarajevo, zaljubio se u Sarajku, tako da je ostao ovdje, čak je i sahranjen u Sarajevu...''

Uz Maju su danas u studiju Radio Sarajeva nastupili i članovi pratećeg sastava - Bojan Dizdarević i Berislav Beus, a u videu pogledajte dio atmosfere iz studija.

Vezano:
 

Unplugged na Radio Sarajevu: The Frajle

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije