Leonard Cohen vikend na RSA

Radiosarajevo.ba
Leonard Cohen vikend na RSA

Leonard Cohen rođen u Montrealu, 1934. godine je kanadski muzičar i pjesnik. Poznat po svom pjesništvu, muzici koju sam komponira, ali i po cover-verzijama svojih pjesama, koje su također hitovi savremene pop muzike.
Leonard Norman Cohen, rođen u židovskoj obitelji u predgrađu Montreala, ostao je sa devet godina bez oca, inžinjera posjednika tekstilne fabrike. Sa trinaest godina Leonard počinje sa učenjem gitare, da bi zaljubljen u jednu djevojku pokazao svoju ljubav, već sa sedamnaest godina svira kao student na McGill univerzitetu, u tročlanoj grupi Buckskin Boys.

Pored muzike Leonard Cohen se još za vrijeme studija posvećuje pisanju i 1956. godine objavljuje zbirku priča pod naslovom Let Us Compare Mythologies. 1961. godine objavljuje drugu knjigu The Spice-Box Of Earth, te sa tim dobro zarađuje što mu omogućava putovanja po Evropi, gdje živi nekoliko godina, na grčkom ostrvu Hydra. Tu objavljuje svoja dva romana The Favourite Game (1963.) i Beautiful Losers (1966), kao i kontroverznu zbirku priča Flowers for Hitler (1964).

1967. godine vraća se u Ameriku i počinje karijeru kao pjevač. Susreće se sa Judy Collins. koja sa uspjehom izvodi njegove pjesme, kao Suzanne. Stanujući u Chelsea hotelu, stjecištu umjetnika tog vremena, piše jedan od najvećih hitova Chelsea Hotel No. 2, pjesmu o vezi sa američkom pjevačicom Janis Joplin, te ime hotela postaje simbol njegove umjetnosti.

Više informacija pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije