Legendarni Rambo Amadeus i Džemo voli džem

0
Radiosarajevo.ba
Legendarni Rambo Amadeus i Džemo voli džem
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Rambo Amadeus u Domu mladih

Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus rođen je 14. juna 1963. godine u Kotoru. Poznat je po duhovitim stihovima i originalnim scenskim nastupima. Tokom 1979. godine započeo je karijeru u bendu Radioaktivni otpad koji nije dugo potrajao. Također je nastupao i u bedu The Blues Band tokom 1980tih.

A onda je 1988. godine nitokud upao na muzičku scenu Jugoslavije, sa svojim albumom "O, tugo jesenja". Na tom albumu izdvojili su se hitovi Fala ti majko, Vanzemaljac i drugi. Rambo Amadeus odmah stiče veliku popularnost širom Jugoslavije, tako da već 1989. godine snima i drugi album pod nazivom "Hoćemo gusle". Album je bio parodija na tadašnje proteste koji su se zvali Antibirokratska revolucija, a izdvajaju se pjesme Glupi hit, Balkan boy, Amerika i Engleska (Kataklizma komunizma), Intelektualac i drugi.

Treći album pod imenom "Psihološko-propagandni komplet M91" izlazi krajem 1991. godine u jeku ratova i raspada Jugoslavije i obiluje pjesmama sa teškim tekstovima i militarističkom atmosferom. Izdvajaju se pjesme Džemo voli džem, Inspektor Nagib Zdravo damo.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

Poznat je i po tome što je 1989. godine nakratko imao erotski kviz pod imenom Turbo-lilihip na Trećem programu Televizije Sarajevo.

Bosanci i Hercegovci pamte Ramba Amadeus i po izlasku na pozornicu Beogradskog proljeća ratne 1992. godine, u tom momentu na bini se nalazila Bebi Dol, a on je na kratko prekinuo njen nastup.

Kazao je da ima dvije minute da se obrati naciji, rekao je da dok traje festival u Beogradu, istovremeno padaju bombe na Dubrovnik i Tuzlu. Odlučio je da neće zabavljati biračko tijelo i uputio psovku. Taj istup uživo je prenosila Radiotelevizija Beograd.

Za pjesmu dana izabrali smo jedan od hitova Ramba Amadeusa - Džemo voli džem iz 1991. godine: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije