Ladies and gentlemen, Miss Grace Jones!

Radiosarajevo.ba
Ladies and gentlemen, Miss Grace Jones!


Ovaj vikend na Radio Sarajevu ćemo posvetiti kultnoj pjevačici, umjetnici i muzi Andy Warhola, Grace Jones.

Grace Jones je rođena 1948. na Jamajci. Odrasla je u New Yorku, a karijeru je počela kao model na Manhattnu. 1977. godine potpisala je ugovor s kućom "Island", a iste godine imala je dance hit svojim debitantskim singlom "I Need A Man". Godine 1981. časopis "New Musical Express" proglasio je njen "Warm Leatherette" albumom godine. Sredinom osamdesetih glumila je u filmovima "Conan The Destroyer" i "A View to a Kill" što je predstavljalo dobru reklamu i pomoglo albumu "Slave to the Rhythm". Njene pjesme postale su i himne gay disco klubova, poput pomenute "I need a man". Bila je i redovan akter njujorškog noćnog života, često u društvu Andy Warhola. Bila je i modna ikona, te inspiracija mnogim pjevačicama 80-ih, kao što je Annie Lennox.

Njezin najuspješniji glazbeni album bila je kompilacija "Island Life" iz 1986. godine. Sredinom devedesetih Grace se bezuspješno pokušala vratiti na scenu. Koliko je loše kotirala krajem devedesetih svjedoči i podatak da je nastupala i u Sarajevu na propalom pokušaju organiziranja festivala poput EXIT-a u Novom Sadu. Prisutni svjedoče odličnu Grace Jones pred par stotina posjetilaca na igralištu kod Aque pored auto-puta.

Međutim, 2008, posle 19 godina, izdala je novi studijski album Hurricane, koji je postigao zapažen uspjeh i izrodio par singlova na svjetskim top-listama (William's blood, This is, Corporate cannibal...).

Pogledajte i njen čuveni "bodypainting" video za pjesmu I'm not perfect (But I'm perfect for you)...

http://www.youtube.com/watch?v=EzvZmQaJo68

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije