''Klape vikend'' na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
''Klape vikend'' na Radio Sarajevu

Smatra se da začetke klapa možemo naći još u glagoljaškom pjevanju crkvenih bratstava.

Početkom 15. st. zanimanje za muziku širi se izvan samostanskih i crkvenih zidina, sve su snažniji utjecaji novih duhovnih strujanja iz srednjoevropskih i  italijanskih gradova. Sredinom 16. st. počinje se notno zapisivati folklorna i pučka glazba. Od 19. st. je sazrela zamisao o stvaranju nacionalne glazbe utemeljene na elementima folklora.

U drugoj se pol. 19. st. razvilo dursko višeglasno pjevanje, nosioci kojega su manje skupine pjevača (klape). U 20. st. klapsko je pjevanje, kao oblik muzičkog amaterizma, postalo dominantnim glazbenim izrazom dalmatinske regije.

Prve diskografski aktivne klape u 60-im godinama bile su "Grupa Dalmatinaca Petra Tralića" i " Ansambl Dalmacija", a 1967. pokrenut je Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Omiški festival imao je zaštitničku ulogu tradicionalnog dalmatinskog klapskog pjevanja, a već duže vrijeme natjecateljske večeri prije finalnog festivala organiziraju se izvan Omiša (Blato na Korčuli,Vodice, Bol na Braču, Opuzen...)

U posljednje vrijeme dolazi do raznih pojava "estradizacije" klapa, uvođenja insrumenata u izvedbe itd. u čemu mnogi vide nagrđivanje izvornog oblika klapskog pjevanja, a pojavljuju se i mješovite i ženske klape.

No ovaj vikend na Radio Sarajevu ostavit ćemo slušateljima da sami procijene šta im se sviđa, a šta ne. Slušat ćemo razne klape, od onih najstarijih čije snimke postoje, do ovih najmodernijih koji izvode rock standarde u klapskom maniru, a tu su i estradne zvijezde sa svojim izvedbama u sličnom tonu (od Miše Kovača do Alena Islamovića).

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije