Joe Cocker vikend na RadioSarajevu

Radiosarajevo.ba
Joe Cocker vikend na RadioSarajevu

Joe Cocker, legendarni pjevač, jedan od najboljih rock glasova svih vremena, rođen je u Sheffieldu, u Engleskoj 1944. godine.

1961. godine Joe Cocker po danu je radio kao šegrt na benzinskoj pumpi, dok je noći provodio u lokalnim pubovima pjevajući u grupi The Avengers. Njihov je repertoar uključivao pjesme Raya Charlesa. Veliku stvar u karijeri obilježava trenutak kada su 1963. godine nastupili kao ‘support’ Rolling Stonesima u Sheffield City Hall-u.

1964. godine Joe Coker izdaje prvi singl, obradu pjesme The Beatlesa “I’ll Cry Instead”. Njegov bend Joe Cocker Big Blues, krenuo je na dvomjesečnu turneju put sjeverne Engleske pa sve do Francuske.

Mnogi američki radnici voljeli su Joe Cockera, a Francuzi su ga od milja zvali ‘Le Petit Ray Charles’. Na žalost po povratku u rodnu u Englesku, suočili su se sa lošom situacijom na lokalnoj sceni. Joe Cocker Big Blues je zaboravljen.

Čitavu godinu Joe Cocker nije nastupio, sve dok nije došao Chris Stainton s kojim je osnovao The Grease Band. Kreativnost se vratila u punom jeku, pjesme su se pisale i vrlo skoro Denny Cordell, producent The Moody Blues-a, dočepao se njihovog demo materijala koji mu se toliko svidio da je Cockera smjestio u London.

Amerika se zaljubila u Cockera već nakon prvog pojavljivanja na showu Eda Sullivana 1969. godine. Life magazine nazvao je Cockera ‘glasom koji skuplja snagu vrištećih duša na ulicama svih slijepih izvikivača i ludih prosjaka, te osakaćenih ljudi'.

Srećom Joe Cocker nije pjevao po ulicama već na najvećim ljetnim rock festivalima, a kulminacija je svakako nastup na Woodstocku pred pola miliona gledatelja kada je u istoriju odaslao nezaboravnu izvedbu Beatles standarda "With A Little Help From My Friends".

Slijedili su mnogobrojni nastupi u kratkom vremenu, čak 48 koncerata u 56 dana, i nevjerojatnim prijemom oduševljene publike.

1970. godine, Joe je samo u Americi prodao 3 miliona ploča a njegova prva tri albuma dostigla su platinasti tiraž.

Joe je nastavio snimati albume i pjesme kao što su "Guilty", "The Moons A Harsh Mistress" i "You Are So Beatiful", pjesme koje su postali klasici, a sežu iz najmračnijeg Cockerovog doba.
 
Početkom 1980-ih Joe je pozvan od strane The Crusadersa da im se pridruži na pjesmi koju su napisali ekskluzivno za njega "I'm So Glad I'm Standing Here Today". Tekst pjesme govori sam za sebe, a Joe je zaslužene ovacije pobrao izvodeći je na Grammyjevoj dodjeli nagrada 1992. godine. Duetom sa Jennifer Warnes "Up Where We Belong", temom iz filma "Oficir i gentlemen" nastupio je na dodjeli Oscara u februaru 1993. godine, a pjesma je dospjela i na prvo mjesto američke top liste singlova.

Od tada na ovamo, Cocker broji samo uspjehe. Albumima, koncernim turnejama, singlovima. Između ostalih "Civilized Man" bio je vanredno uspješan.

"Cocker", "Unchain My Heart" i "One Night Of Sin" postigli su platinasti tiraž. Potonji uklučuje veliki US hit "When The Night Comes", koju potpisuje Bryan Adams. Album "Night Calls" dostigao je zlatni tiraž vrtoglavo se penjući prema platinastom tiražu već u prvim sedmicama izlaska, u proljeće 1991. godine.
 
Među mnogim prestižnim nastupima izdvajaju se nastup na "Princes Trust Gala" priredbi, rođendanskom koncertu Nelsona Mandele, koncertu za Berlin, te na inauguracijskoj ceremoniji za predsjednika Georgea Busha.

Joe Cocker je zvijezda i rock legenda koja ne samo da je preživjela turbulentne šezdesete, sedamdesete, osamdesete i devedesete godine na muzičkoj sceni, već je svaki period obogatio hitovima. Nakon 25 godina na turnejama, Cocker ne namjerava usporiti.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije