Jimmy Somerville/Bronski beat/Communards Weekend na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Jimmy Somerville/Bronski beat/Communards Weekend na Radio Sarajevu
Sunce je, proljeće u zraku pa je red i za malo vesele muzike. S toga smo odlučili da vikend ima zapravo trostruku posvetu: Jimmy Somerville/Bronski Beat/Communards weekend. Jimmy Somerville je zapravo poveznica za oba benda, jer je njihov bivši član, a kasnije je otišao i u «solo vode».

Jimmy i njegov sugrađanin iz Glasgowa, Steve Bronski + Larry Steinbachek iz Londona osnivaju Brosnki Beat 1983. Uboli su odmah s prvim singlom Smalltown boy. I video za pomenutu pjesmu je doživio veliki uspjeh. Bronski Beat postaje prepoznatljiv zahvaljujući Jimmyjevom falsetu.
Ploča The Age of Consent je bila apsolutni hit, a pored pomenute pjesme tu su bila još dva jaka singla Why i obrada I Feel Love od Done Summer. Godinu dana kasnije Jimmy napušta bend i osniva kratkotrajni bend/duo The Communards. Bronski Beat izdaje album s novim pjevačem koji isto tako dobro prolazi - Truthdare Doubledare iz1986. imao je singl uspješan kao Smalltown boy. Bila je to pjesma Hit That Perfect Beat s pjevačem John Jonom. I on napušta bend odmah nakon tog albuma i to je kraj Bronskog Beata.

Jimmy Somerville je imao skroman uspjeha sa Communardsima, a Steve Bronski sredinom devedetih oživljava Bronski Beat sa novom postavom i izdaje album Rainbow Nation. Svoj zadnji album Suddenly Last Summer Jimmy Somerville je izdao u maju prošle godine ali samo u digital download varijanti. Pjesme Bronski Beata I dalje često možete čuti u diskotekama i na radio stanicama.

http://www.youtube.com/watch?v=LCKq9kjO_WU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije