Jedan od prvih jugoslovenskih ženskih bendova: Cacadou Look i "Tako lako"

Radiosarajevo.ba
Jedan od prvih jugoslovenskih ženskih bendova: Cacadou Look i "Tako lako"
Cacadou Look bio je prvi jugoslovenski ženski bend koji je izdao prvu ploču.

Cacadou Look osnovan je u Opatiji 1983. godine, a u to vrijeme bile su aktivne Tožibabe iz Ljubljane i Boye iz Novog Sada. Ova dva benda nisu uspjeli steći mainstream uspjeh u Jugoslaviji dok je bendu Cacadou Looku to pošlo za rukom.

Bend su činile: Jasmina Simić (vokal), Tatjana Simić (bubnjevi), Suzana Kožić (bas gitara), Tamara Vrančić (klavijature), Sandra Vrančić (gitara).

Lokalne radio stanice svirale su njihova prva dva demo snimka “Sama” i “Kao pjesma”. Njihovo pojavljivanje na emisiji Stereovizija tadašnje Radio televizije Zagreb lansiralo ih je u orbitu popularnosti.

Njihov prvi album Tko mari za čari iz 1987. godine producirali su Husein Hasanefendić i Tomo in der Mühlen, a na albumu se pojavio i Vlada Divljan.

Album su činile tri njihove najpoznatije pjesme “Sama”, “Kao pjesma” i “Tako lako”. Iako je bend stekao popularnost, ipak teško se nosio u vremenima kada su muški bendovi dominirali jugoslovenskom muzičkom scenom.

Zadnji koncert odsvirale su 25. maja 1991. godine u Zagrebu. Članice benda su nakon toga se razišle i napustile muzičku scenu, jer nisu željele nastaviti solo karijeru.

Poslušajte poznatu pjesmu Cacadou Look benda - “Tako lako”:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije