InMusic: Brada i babo bolji za prsa

Radiosarajevo.ba
InMusic: Brada i babo bolji za prsa

Nakon netom završenog T-Mobile InMusic festivala, vrijeme je za kraći pregled dešavanja na najvćem open-air festivalu u Hrvatskoj. Zlobnici bi rekli – kao EXIT samo 10 puta manji. No InMusic ima svoje prednosti: manje hodanja, manje gužve, manji redovi na šanku, a i možete biti bliže vašem omiljenom bendu bez da budete čovjek-sendvič. Doduše, InMusic se i ne takmiči sa EXIT-om, jer to nije ista liga festivala, iako je dobar dio bendova nastupa na oba dešavanja.

Kao i obično na festivalima vas iznenade manja imena, a zvijezde podbace. Tako da umjesto da izdvojimo Jamiroquai ili Arcade Fire, moramo spomenuti odlične Portugalce Buraka Som Sistema, koji su u kućnoj varijanti možda neslušljivi, ali na festivalu su „ubili“ – publika je skakala kao sumanuta, veselje na sve strane.

Bilo bi nekorektno ne spomenuti i odlični Goribor, koji su nastupali prvu večer na Hidden stage-u. Stonerski heavy blues nije za partijanja, ali pogađa u sridu. Jedina zamjerka je što se Aleksandar ST počesto i nije baš najbolje čuo/razumio na mikrofonu, pa oni koji ne poznaju repertoar ovog benda nisu mogli da uhvate odlične tekstove majstora iz Bora. Partibrejkersi bili vrlo solidne slike i zvuka, ali pred malo publike, pred kojom je Cane iz nekog njemu znanog razloga svako malo prozivao Slovence.


Taman kada smo mislili da je to nabolji provod prvog dana/večeri, na red su došli Diskobajagi – dvojac Branski i Vedran, suborci iz Dubioze. Plesni mash-upi u kojima su udrobljeni između ostalih i Faith No More ali i „A je to“ uvodna numera iz Češkog crtanog (na zapadu poznatijeg kao Pat & Mat) držali su publiku rasplesanu do skoro 5 ujutro.

Na red je došao i drugi dan/noć. Bićemo subjektivni u izjavi da je Dubioza Kolektiv imala ako ne najbolji nastup, onada barem jednak sa popularnijim kolegama iz svijeta. Kao i Partibrejkersi dan prije, dobili su termin u 19:15 na glavnoj bini, dok sunce još prži po Jarunu. No bez obzira na to imali su isto ljudi prisutnih kao npr. Cypress Hill. Dubioza je izvela i mali stand-up skeč sa spominjanjem Jadranke Kosor i već kultnog napjeva „A da me vidi baaabooo!“ (vidi klip ispod). Na pjesmi Vidi vidi vidi pridružio im se i Loša, te otpjevao svoj refren Fa-fa-fašista.

Pomenuti Cypress Hill su taman pred kraj koncerta postigli optimalnu atmosferu i energiju, zaključivši set sa Rise up numerom na kojoj gostuje Tom Morello iz Rage-a. Još da je izašao na stage i uživo otprašio riffove, bilo bi to iznenađenje večeri. 

Definitivno najbolji nastup, bez obzira na bilo čiji muzički ukus, imali su Grinderman.  Nick Cave i ekipa imali furiozan i energičan nastup podebljan predobrom svirkom. Komentari tipa: „Kakvi luđaci!“, bili su apsolutno na mjestu. U jednom momentu Cave je oborio Warrena Ellisa, u nekoj polu-šutki i naguravanju, a nešto kasnije zaplatile su i klavijature. Valja reći i da sve nije izlgedalo kao uvježban performans, već kao iskreno uživanje u ludosti i energiji Australijanaca. 

Da ne bude da smo se bezveze gurali, pogledajte i par klipova snimanih iz publike...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije