Gil Scott-Heron: I'm New Here (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Gil Scott-Heron: I'm New Here (VIDEO)


Iz mjesta gdje postoji običan čovjek u skladu i neskladu sa svim raznoraznim rezultatima evolucije, sa novim izdanjem se iznova nedavno ukazao umjetnik poznat kao pravi veteran čovječje muke, individualne i kolektivne, svjestan i angažiran ali vječiti outsider. On je Gil Scott Heron, američki pjesnik, muzičar i autor koji je naročito poznat po svojim radovima 60ih i 70ih godina prošloga stoljeća, tekstovima koji su se bavili tada aktuelnim socijalnim i političkim temama, a u kombinaciji sa neizbježnim bluesom, jazzom te soulom. Njegov takođe specifičan stil izvođenja prozvan i proto-rap, uticao je na mnoge hip hop umjetnike koji će doći, a njegovo djelo ušlo je u kulturne leksikone zbog svoje svjesnosti, satire i angažiranosti.

Nakon posljednjeg albuma u nizu Heronovih od 1970., izdanja Moving Target iz 1982, te kratkog prekida tišine 1994. sa albumom Spirits, Gil Scott Heron je iščezao sa javne scene, iako veli da mu nije jasno kako to neko može samo nestati, jer ako je on to u stanju onda mora da je neki superheroj. Ipak, uprkos svim problemima i borbama sa ovisnošću koje je on vodio tokom te pauze za javnost, kao pravi superheroj Heron se vratio sa novom zbirkom njegova intimna promišljanja. U pitanju je album pod naslovom I'm new Here, izdat nakon 16 godina studijske pauze umjetnika koji na ovom izdanju veli i to da ako čovjek mora platiti za sve one pogrešne stvari koje je u životu napravio, njega čeka jedan poveliki račun...



No, bitno je reći i nekoliko stvari o Gil Scott Heronu. Kao ironični kontrast njegovom životu stoji datum njegova rođenja - 1. april, davne 1949 godine. Mjesto rodjenja Čikago, majka bibliotekarka i pjevačica, a otac sportista. Heron je ipak odrastao u Jascksonu, Tenessee, sa svojom bakom, a nakon njene smrti preselio se sa 13 godina u Njujork. Prva pjesma na albumu I'm New Here zove se ''On Coming From a Broken Home'', i izvjesna je oda njegovoj baki Lillie. U njoj Heron pripovijeda i slijedeće: ''odgojile su me žene, i bio sam potpuno odrastao prije no što sam shvatio da dolazim iz slomljena doma..'' I tako, iz slomljena doma, nakon što je njegovu baku limuzina odvela u raj, kako kaže u svojoj pjesmi On Coming From a broken Home, Heron se preselio u New York, o kojem takođe pripovijeda na novome izdanju u numeru New York Is Killing Me.

http://www.youtube.com/watch?v=WiuorrXsngM

U New Yorku je, zahvaljujući svojim riječima i pisanju, dobio stipendiju za školovanje, a potom otišao na Lincoln univerzitet u Pennsylvaniu. Tu je upoznao Brian Jacksona, muzičara, kompozitora i producenta, koji će biti njegov dugogodišnji vjerni saradnik. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća su njih dvojica pravili muziku koja je bila refleksija turbulencija, nesigurnosti i pesimizma tog vremena, miješali su jazz, soul i riječ, odnosno poeziju. No, uprkos angažiranosti, autentičnom umjetničkom duhu i uticaju koji je ostavio, Gil Scott Heron je bio i ostao veliki outsider zanemaren od mainstreama. Nakon svih tih mukotrpnih godina, pa i ovisnosti i dvije zatvorske kazne zbog posjedovanja droge, Heron se vratio sa albumom I'm new here, čiju nemirnu poetiku prati ovaj put i ambijent minimalističke i mračne elektornike na kojoj je izmedju ostalih radio i Damon Albarn. Izdanje je to koje u svojih skromnih, nepunih 30 minuta donosi riječi i zvuk kao postale u najdubljoj tami nečijeg svijeta.
''Trebao sam spavati umjesto što sam prevrtao hrpu ploča samo da ne bih bio sam, budan...gdje je otišla noć...'', kaže Heron u pjesmi Where Did The Night Go, uz kontinuirani mračni eho ritma u pozadini, te se na kraju odlučuje ipak oprati zube, obrijati i pogledati vani, gdje je nebo tamno...možda će padati kiša...

http://www.youtube.com/watch?v=OET8SVAGELA


amra, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije