George Michael vikend na RadioSarajevu

Radiosarajevo.ba
George Michael vikend na RadioSarajevu

Michael je rođen kao Georgios Kyriacos Panayiotou u East Finchleyu u Sjevernom Londonu. Njegov otac, Kyriacos Panayiotou bio je vlasnik restorana, porijeklom sa Kipra, koji se preselio u Englesku tokom 1850-ih i promijenio svoje ime u Jack Panos. Njegova majka, Lesley Angold Harrison, bila je engleska plesačica, koja je umrla 1997. godine. Michael je proveo najveći dio djetinjstva u Sjevernom Londonu, gdje je bilo puno doseljenika sa Kipra. Kada je bio u ranim tinejdžerskim godinama, preselio se sa roditeljima u Radlett, gdje je išao u školu i gdje je upoznao Andrewa Ridgeleyja.


Posao sa muzikom započeo je kao DJ u lokalnim klubovima za mlade i školama. Tome je uslijedio ska bend kratkog života, koji se zvao The Executive.
Michael je doživio uspjeh sa duetom Wham!, koji su formirali on i Andrew Ridgeley, 1981. Prvi album Fantastic je dospio na prvo mjesto britanske top liste i proizveo seriju top 10 sinlglova, poput: Wham Rap! (Enjoy What You Do) i Club Tropicana. Njihov drugi album, Make It Big probio ih je na internacionalno tržište, dospjevši na prvu poziciju top listi u SAD. Album je sadržavao singlove kao što su Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, Everything She Wants i Careless Whisper, od kojih je posljednji postao Michaelov prvi solo singl.



Michael je učestovao u originalnom snimanju Do They Know It's Christmas? Band Aid-a i donirao je profit od Last Christmas/Everything She Wants u dobrotvorne svrhe. Pored toga, pjevao je prateće vokale za hit The Last Kiss Davida Cassidyja, kao i pjesme Eltona Johna, Nikita i Wrap Her Up.
Wham! je održao turneju po Kini, 1985, što je bila prva posjeta Kini od strane benda sa Zapada, privlačeći veliku medijsku pažnju, posebno usmjerenu na Michaela. Turneju je dokumentovao reditelj Lindsay Anderson i producent Martin Lewis u filmu Foreign Skies: Wham! In China, što je doprinijelo Michaelovoj rastućoj popularnosti.

Nakon uspjeha Michaelovih solo singlova Careless Whisper (1984.) i A Different Corner (1986) pojačale su se glasine o raspadu Wham!-a. Duo se zvanično rasformirao ljeta 1986. godine nakon objavljivanja oproštajnog singla The Edge of Heaven i kompilacije singlova The Final, kao i potpuno rasprodatog koncerta na Wembleyju, koji je uključivao i svjetsku premijeru filma iz Kine. Singl The Edge of Heaven je bio komercijalno uspješan i dospio je na prvo mjesto britanske top liste u novembru, 1986.



George Michael je želio da pravi muziku za sofisticiraniju publiku od one koja je pratila Wham!, sačinjena uglavnom od tinejdžera. Na početku solo karijere, 1987. godine snimio je duet sa Arethom Franklin, I Knew You Were Waiting (For Me), koji je pomogao Michaelu da dospije na prvo mjesto britanske top liste, kao i na Billboard Hot 100.
Michaelu je to bio treći uzastopni #1 singl u UK-u. To je bio ujedno prvi singl koji je snimio kao solo umjetnik, a koji nije sam napisao. Koautor, Simon Climie je bio nepoznat u to vrijeme. Godine 1988. Michael je za ovu pjesmu dobio Grammy Award za najbolje R&B izvođenje – duet ili grupa sa vokalima.



Tako je sve počelo, a vi više informacija o karijeri George-a Michael-a možete naći OVDJE.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije