Exkluzivno: Poslušajte novi singl benda Billy Andol

Radiosarajevo.ba
Exkluzivno: Poslušajte novi singl benda Billy Andol

Fondacija EKIPA iz Sarajeva za četvrtak, 10.05.2012. godine najavljuje drugi album grupe Billy Andol , a sami članovi ovog benda ga nazivaju  svojim prvim  konceptualnim albumom,  jer svojom formom album izlazi iz domena albuma kakve su slušaoci iz BiH, ali i iz regiona, navikli da slušaju.

Album koji nosi naziv „Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju“je od prve do posljednje pjesme u funkciji jedne priče.

„Radnja albuma je smještena na veliki drveni jedrenjak u vrijeme velikih otkrića kada su religija i filozofija bile u konstantnom sukobu i kada je pridružiti se sumnjivoj posadi nekog jedrenjaka i zaploviti u potpunu neizvjesnost izgledalo kao potpuno lud,ali nadasve uzbudljiv čin.U ovom albumu govorimo o putovanju i potrebi da se otvorimo prema svijetu i borimo sa vlastitim predrasudama, posvetimo dijalogu i suočimo sa vlastitim strahovima.“, kažu članovi benda Billy Andol.

Ovim albumom bend počinje da ostvaruje svoju ambiciju da Billy Andol postane projekat otvoren ne samo prema muzici već i prema drugim stvaralačkim medijima, pa tako već afirmisani sarajevski „neformalni“ likovni umjetnik Adi Habul postaje dio Billy Andola, i kroz medij vlastitog stvaranja pokušava da dočara putovanje u koje nas muzikom i tekstovima vode preostali članovi benda.

„Adi je otvorio potpuno novu dimenziju našeg djelovanja, i sama činjenica da će koncertne promocije ovog albuma biti ujedno i izložbe Adijevih radova, početak je ostvarenja naše želje da postanemo kolektiv u okviru kojeg će funkcionisati najrazličitiji umjetnici iz svih domena.  Adijeve ilustracije ćemo prezentirati čak i prije objavljivanja samog albuma, a tim potezom želimo da naglasimo važnost koju vidimo u ovoj umjetničkoj saradnji.  Ovdje se ne radi o slikama koje su u funkciji „opremanja“ nekog proizvoda,  nego o vrlo vrijednoj i ravnopravnoj umjetničkoj saradnji.“, kažu članovi benda.

Album je sniman u Skirlibaba studiju Dubioze kolektiv, a producent na albumu je Dragan Jakubović. „Kako je Billy pokušao da preplovi svjetska mora i šta mu se desilo na tom putovanju“će biti prezentiran 10.05.2012. godine, te će kao i Johnny Album biti ponuđen za besplatan download na našoj web stranici billyandol.ba. Do tada, poslušajte prvi single„Billy sanja“ sa novog albuma grupe Billy Andol.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije