Evocation: Death Metal 90-tih živi i danas!

Radiosarajevo.ba
Evocation: Death Metal 90-tih živi i danas!

Evocation - stari, dobri švedski death metal... nastao je u ranim 90-tim, ali da li ima mjesta i za novi materjal ovog stila? Ako pitamo bend EVOCATION koji se istina oformio 1991. godine, ali i razišao 93. - odgovor je DA! Šta drugo i da kažu kada su upravo objavili svoj čevti studijski album nakon reuniona 2005. godine, po imenu 'Illusions of Grandeur' koji je naravno, od početka do kraja, odsviran upravo u tom stilu. U susret novom albumu, mi smo razgovarali sa gitaristom benda Markom i taj razgovor možete čuti u večerašnjem izdanju naše emisije.

Pored toga ćemo naravno da govorimo i o drugoj školi death metala. Novi album benda SINISTER je pred vratima, ARCH ENEMY su objavili novi spot u kojem skreću pažnju na prava životinja. Tu su i bendovi kao BELPHEGOR koji su trenutno u studiju i rade na novom albumu, dok su svoj posao završili norvežani ENSLAVED. Njihov progressive pristup ekstremnom metalu je pogotovo zanimljiv, ali je možda interesantnija priča da jedan takav bend u Norveškoj ima takav ugled da već nekoliko godina za redom dobija nagrade, koje im ne uručuje niko manji već ministar za kulturu Norveške. Zamislite samo sličnu situaciju ne samo u našoj zemlji, već i u većini Evrope i svijeta!

Što se tiče malo blažih žanrova, THE 69 EYES su objavili novi spot za pjesmu 'Red' koji najavljuje horror i erotska ikona Elvira, Steve Harris, šef benda IRON MAIDEN je objavio svoj prvi solo album po imenu 'British Lion', HAMMERFALL najavljuju DVD, KAMELOT završava prvi spot, a ICED EARTH brani prava skidanja i razmjene muzike. To je zapravo još jedna tema o kojoj ćemo govoriti: Da li diskografske kuće, koje zaista i pravno imaju jedino pravo za distribuciju muzike, treba da tuže ljude koji nelegalno skidaju i dijele muziku? Da li bend, u ovom slučaju ICED EARTH, ima pravo da brani ljude koji nelegalno skidaju njihovu muziku?

Ako želite, pridružite nam se u večerašnjoj emisiji, sudjelujte u našoj anketi i posjetite našu Facebook stranicu - ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije