Erykah Badu Weekend na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Erykah Badu Weekend na Radio Sarajevu

Erykah Badu (rođ. 1971.) je popularna američka pjevačica, tekstopisac, muzička producentica, a povremeno i glumica. No pjevanje je svakako njen osnovni poziv, i često je nazivaju „prvom damom novog soula“ jer je jedna od prvih umjetnica koja je proslavila žanr koji slavi soul i r'n'b pjevanje kao nekad, ali uz moderniju produkciju i muzikalne novotarije. Badu u svoju muziku ubacuje i elemente hip-hopa i jazza, a osim muzičkog, i njen vizuelni stil je bogat – uvijek neobična i intrigantna. Naravno, sve to ne bi bilo ništa bez njenog glasa koji ima specifičnu boju i težinu da njenim pjesmama podari iskrenost i snagu.



Sa 14 godina počinje raditi na radiju, posuđujući glas lokalnoj radio-stanici u Dallasu (Texas), njenom rodnom gradu. Osam godina kasnije snima svoj prvi „hit“ – duet sa r'n'b i soul pjevačem D'Angelom, pjesmu „Your precious love“, i na račun nje dobija ugovor sa velikim izdavačem, Universal Recordsom.

Prvi album Baduizm izlazi 1997. godine i postaje njena kultna ploča zbog tada inovatinvog zvuka sa izraženim basovima i introspektivnim tekstovima. Pjesma On & On biva veliki hit, a zajedno sa kompletnim albumom dobija Grammy nagradu, dakle već dvije na kontu Eryke Badu na samom početku karijere. Svoju komplikovanu životnu filozofiju koja se reflektuje u njenim pjesmama crpi iz afroameričkog tumačenja Islama i njegovih izvedenica, života Američkog juga, istorije drevnih Egipćana, i vlastitog afričkog projekla. Dobija i uvjek laskava poređenja sa čuvenom Billie Holiday.
Iste godina postaje i majka – otac je Andre3000 iz benda Outkast, a dijete dobiva ime Seven.
Dok je još bila trudna radi turneju i snima koncertni album Live, na kojem je još jedan njen mega-hit, pjesma Tyrone.

Sa bendom The Roots učestvuje na snimanju njihovog albuma Thing Fall Apart, i dobija Grammy nagradu za pjesmuYou got me, na kojoj je pjevala refren. Četvrtu Grammy nagradu dobiva za saradnju sa tadašnjim momkom Common-om i duet pjesmu Love of my life.

Nakon kraće kreativne krize, 2003. izlazi album Worldwide Underground i donosi joj nove 4 nominacije zaGrammy nagradu.

Za sada, posljednja dva albuma objavila je 2007. i 2010. godine, pod nazivom New Amerykah, Part I & II. Spot za pjesmu Window Seat  s potonjeg albuma, podigao je dosta prašine jer je sniman bez dozvola, iz jednog kadra, a tokom spota Erykah hodajući ulicama Dallasa polako baca dio po dio odjeće dok na kraju ne ostane potpuno gola dolazeći do mjesta gdje je ubijen američki predsjednik Kennedy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije