Eric Clapton weekend

Radiosarajevo.ba
Eric Clapton weekend

Eric Patrick Clapton rođen je u Ripleyu, Surrey, 30. marta 1945. Inspiriran bluesom, već više od 20 godina slovi za jednog od najboljih rock gitarista na svijetu. Svirao je u različitim sastavima, a najpoznatiji su The Yardbirds, Cream i Blind Faith.
Ušao je u Rock And roll Hall Of Fame tri puta: kao član grupe Cream, kao član Yardbirdsa, te kao solo izvođač, i jedina je osoba koja je tu ušla tri puta. Po mišljenju mnogih kritičara i obožavatelja, jedan je od najboljih gitarista svih vremena. Četvrti je na Rolling stoneovoj listi "100 najboljih gitarista svi vremena". Promijenio je dosta stilova u karijeri, no uvijek se vračao svjim korijenima - bluesu. Svirao je blues - rock (John Mayall and the Bluesbreakers, Yardbirds), psihodelični rock (Cream), Delta Blues (Me and Mr. Johnson) pop (Change the World) i reggae (obrada Marleyejevog I shot The sheriff). Neke od najpoznatijih pjesama su mu: Layla, Tears in Heaven, White Room, Wonderful Tonight...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije