Emir&Frozen Camels: Ne pitaj me, lane moje...

Radiosarajevo.ba
Emir&Frozen Camels: Ne pitaj me, lane moje...

Emir & Frozen Camels je bosanskohercegovačka rock grupa nastala 1998. godine u SAD a osnovao ju je Emir Bukovica.

Osnivač benda Emir & Frozen Camels, Emir Bukovica gitaru je počeo svirati na poticaj starijeg brata, također gitariste, kad je imao 11 godina.

Prvi bend sa imenom Metro, prva svirka, prvi demo snimci i sve prvo se desilo se još u “bivšoj” Jugoslaviji.

U to doba Emir je, pored pisanja svojih pjesama, već i sarađivao sa tada popularnim muzičarima i bendovima ex Jugoslavije. Svojim kompozitorskim talentom sudjelovao je i doprinjeo uspjehu više bendova tadašnje “sarajevske škole”.

Sarađivao je i na nekoliko alternativnijih muzičkih projekata, kao i na albumu tada popularne ženske pop rock grupe Cacadou Look.

Krajem 1993. godine Emir se odselio u SAD, gdje je završio školovanje i počino s radom na nekoliko muzičkih projekata.

Ostvarujući svoj “američki san” imao je čast i sreću da se upozna i svira sa nekoliko važnih i poznatih imena američke, ali i svjetske muzičke scene. S jednim od njih, američkim blueserom Dannyem Shepardom, postao je veliki prijatelj i sarađivao na više muzičkih projekata.

Shepard je potom postao i glavni “krivac” za ideju snimanja CD-a s Emirovim originalnim pjesmama.

Konačno, 1998. godine u Fort Myersu, na Floridi (SAD), Emir Bukovica je osnivao svoj rock bend Emir & Frozen Camels (EFC), te postao njegov lider i autor većine pjesama benda. Osim Emira članove prve postave EFC benda su činili Amerikanci i već etablirani muzičari Cliff Williams, basista legendarnih AC/DC, bubnjar Darrell Nutt i spomenuti Danny Shepard. Već 1999. EFC su snimili svoj prvi album San. Nakon potpisivanja diskografskog ugovora sa evropskom diskografskom kućom Dallas Records EFC je promijenio svoje glavno sjedište na područje bivše Jugoslavije.

Emir je potom formirao balkansku postavu “smrznutih kamila”. Od tada EFC postaje specifičan bend i zbog svoje dvije postave, američke i domaće. Emir & Frozen Camels (EFC) je od tada jedna od medijima i publici najintrigantnijih muzičkih pojava u našem regionu.

Razlog tome je prije svega njihova kvalitetna muzika, veliki broj hitova sa dosadašnja 3 albuma (San, Znam i No pasaran), ali i njihov CV, kakvog je teško naći na ovim prostorima.

EFC je od svog osnivanja ostvario muzičku saradnju sa mnogim svjetskim zvijezdama (spomenuti Cliff Williams iz AC/DC, US blueser Danny Shepard, Darrell Nutt, zatim Lenny Kravitz, Elliott Randall, španski rocker Alberto Ceballos i dr.), ali i zvijezdama iz našeg regiona (Rambo Amadeus, Djule Van Gogh, El Bahattee, Elvis J. Kurtović, itd.).

Ime EFC benda se našlo u službenoj biografiji legendarnog AC/DC benda (“Let there be rock”), a EFC je svakako i jedan od najnagrađivanijih rock bendova u našem regionu.

Krajem 2002. godine američka postava Emir & Frozen Camels, u sastavu Danny Shepard, Cliff Williams, Emir Bukovica, Darrell Nutt i Ivan Vranješ, je održala mini europsku turneju pod nazivom The Frozen Camels Project Tour.

Ova turneja izazvala je veliko interesovanje na svjetskoj muzičkoj sceni, iz razloga jer je to bilo prvo pojavljivanje Cliffa Williamsa na turneji sa nekim drugim bendom, van njegovog matičnog AC/DC benda.

Drugi album, Znam u Hrvatskoj je izašao 2003. godine i uvršten je u Top 10 "Najboljih albuma godine" u izboru hrvatskih muzičkih kritičara. Pobjedom na MTV takmičenju Catch The Frequency EFC je predstavljao region na uglednom FM 4 Frequency” festivalu u Salzburgu (Austrija), na kojem je svirao u društvu Nine Inch Nails, Tool, Snow Patrol, Interpol i drugih svjetski poznatnih izvođača.

Interesantan je i podatak da je pjesma “Sarajevo, New York, Roma” odabrana da bude nosilac UN projekta “Budi tolerantan - budi pametan!”, koji je promovirao mir i toleranciju u regionu i na kojem su gosti bili američki blueser Danny Shapard, hrvatski hip-hoper El Bahattee i bh grupa Adi Lukovac & Ornamenti.

Videospot za ovu pjesmu “zavrtio” se na više muzičkih televizija u svijetu. Ova pjesma se također našla i na oficijelnom popisu pjesama o New York City-u, među svjetski poznatim hitovima koji su opjevali “The Big Apple”.

Za današnju pjesmu dana poslušajte "Ne pitaj me":

Burne sati jedne noći
Vratile su me tu
Čudne riječi druge zene
Dozivale su nju

Samo je svijeća
Govorila
Da mi je sreća
Dogorila

Stare pjesme novog grada
Pjevale su se tu
Tamne sjene duge kose
Na tuđem ramenu

Ona je pričala
Ko u snu
Ponoć je lagala
Da sam tu

Ne pitaj me, lane moje
Uzmi noćas što je tvoje
Ne pitaj me nećeš saznati

Ne pitaj me nećeš moći
Zamijeniti one noći
Volio sam samo jedan put

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije