Đorđe Balašević i "Dno dna"

Radiosarajevo.ba
Đorđe Balašević i "Dno dna"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Đorđe Balašević
Jedan od najboljih kantautora s naših prostora Đorđe Balašević krajem prošle godine objavio je pjesmu pod nazivom "Dno dna".

Ovog puta Balašević je ljubavne stihove, na koje je navikao slušaoce, zamijenio oštrom kritikom političkog establišmenta u Srbiji.

Ovo je i prva društveno angažirana pjesma još od 2004. godine, kada je na albumu "Rani mraz" objavio satiričnu pjesmu Kere Varošanke. Prije toga je objavio album "Devedesete" koji je nastao pod utjecajem zbivanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije tokom posljednje decenije 20. vijeka.

U novoj pjesmi Balašević pjeva o "smradu sa farme puštenog u parlament", da "otkad je sveta, veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast", kao i da je "bratija proglasila grabež za Krstaški rat".

Novosadski muzičar konstatuje "već viđeno dno dna", ali da se sve to "trpi postiđeno". Pjeva o politikanstvu, odnosno o tome da "skupštinski 'leb bez motike spada u narkotike"

Kao što je u pjesmi iz devedesetih Živeti slobodno poručio da se "bolje vidi da najbolji odlaze", tako i u "Dnu dna" Balašević pjeva o tome da su djeca mogla da budu giganti, "al' su sve više migranti, u svojoj zemlji, na svom tlu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije