Donna Summer Weekend na 90,2

Radiosarajevo.ba
Donna Summer Weekend na 90,2

 Pravo ime Donne Summer bilo je LaDonna Adrian Gaines i rođena je u Bostonu 1948. godine. Kao i dosta afro-američkih muzičkih zvijezda, prvi nastup imala je u crkvi, pjevajući u solo i u horu kada je imala tek 10 godina. Išla je u srednju školu u Bostonu, i bila popularna među učenicima zahvaljujući nastupima u školskim mjuziklima, partijanju, i nestašnom karakteru. Par sedmica prije mature odlazi u New York gdje se pridružuje blues rock bendu Crow. Nakon što nisu uspjeli pronaći izdavačku kuću koja bi im ponudila ugovor, dogovorno raspuštaju bend.

Donna se nakon toga prijavljuje na audiciju za popularni mjuzikl Kosa (Hair), a biva primljena u Minhensku produkciju predstave. Uprkos protivljenju roditelja, seli u Minhen. Tu je pjevala u više mjuzikla, a onda opet seli, ovaj put u Beč. Tamo također nastupa, a upoznaje i svog budućeg muža Helmutha Sommera, s kojim dobija i ćerku Mimi.

Nakon razvoda, mijenja prezime u englesku verziju - Summer. Pjevala je i sa popularnim triom Three Dogs Night, a u Evropi upoznaje i čuvenog producenta Giorgia Morodera, s kojim snima Love to love you, baby. Singl izlazi 1975., i kao duža verzija za diskoteke i postaje veliki hit, koji je otvorio put Donni Summer za budući veliki uspjeh u disco eri. Moroder je producirao i drugi njen veliki disco hit, I feel love, koji je imao inovativnu produkciju - po prvi put umjesto orkestracija u disco hitovima, Moroder uvodi elektroniku, a kažu da je upravo ova pjesma zaslužna za razvoj techno muzike.

Sve ostalo je istorija, Donna Summer dobila je 5 Grammy-ja u svojoj karijeri, i bila prva pjevačica koja je imala 3 albuma zaredom na prvom mjestu američke top liste najprodavanijih...

Donna Summer - She works hard for the money

Donna Summer - Bad Girls

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije