Dirty Beaches - Badlands

Radiosarajevo.ba
Dirty Beaches - Badlands

Ovaj vrlo neobični, ali odlični autor pomjera standardne muzičke granice, slijedeći jednu vrlo iščašenu zvučnu viziju zvuka 50ih i ranog rock'n'rolla.  U svome noir maniru on zvuči kao lik iz hibridne verzije Lynchevih i Jarmuschevih filmova, u nekom neprestanom stanju nemira, rasula i potrage.

Njegovo je ime Alex Zhang Hungtai, a pseudonim Dirty Beaches. U aprilu ove godine je izdao svoj izvrsni debi album pod naslovom Badlands.

Alex je inače rođen na Tajvanu prije nekih 30ak godina, no dobar dio života je proveo u nomadskome hodanju po svijetu, obzirom na specifičnu porodičnu situaciju. Kaže i sam da zapravo ne postoji neko mjesto gdje je odrastao. Za njega je dom kolaž mnogih izlomljenih pejzaža koje on pokušava sastaviti.

Počeo se baviti muzikom tek kao dvadesetogodišnjak. Prvi mu je projekat bio metal bend u kojem je on pjevao, ali izbacili su ga iz grupe jer je htio zvučati kao David Bowie. Potom je on uzeo gitaru i počeo sam nešto da piše i svira. Tako je razvio neku svoju ličnu estetiku, koja jeste vezana za zvuk 50ih, ali isto tako i za neki vizuelni svijet i atmosferu pomenutih Lynchevih filmova, koje i navodi kao inspiraciju.

 

Debi album Dirty Beaches, Badlands, dobio je naslov po istoimenom filmu Terrence Malicka iz 1973 u kojem jedan par 50ih godina kreće na ubilački pohod. Nešto tog mraka se skupilo i na izdanju Badlands, no ima tu i izvjesnih romantičnih težnji autora, koji za sebe kaže da je prilično staromodan, da poštuje starije i ne igra se Facebooka, te više voli da gleda u oči ljude sa kojima priča, umjesto da ih poke-uje.

U svakom slučaju, njegov album Badlands zasigurno je rijetka delicija u trenutnoj golemoj muzičkoj produkciji. Amosferičan, kao filmski soundtrack neke lične priče, istovremeno je i eksperimentalan i retro, intiman i sirov.

Iako možda crpi inspiraciju iz prošlih vremena, Dirty Beaches egzistira u nekoj paralelnoj i čudnovatoj dimenziji koja nema mnogo veze sa realnim vremenom i stvarnošću. U konačnici, to je izvjestan noir old-fashioned zvuk sa vrlo individualnom crtom autora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije