Daleka obala i "Ti nisi tu"

Radiosarajevo.ba
Daleka obala i "Ti nisi tu"
YouTube / Daleka obala
Daleka obala je hrvatski muzički sastav iz Splita.

Ovu splitsku grupu osnovali su 1985. godine Marijan Ban, Jadran Vušković, Boris Hrepić i Zoran Ukić. No, da bi počeli sa službenim radom trebalo im je nešto vremena, pa je prvi službeni koncert održan tri godine poslije u kinoteci "Zlatna vrata" u Dioklecijanovoj palači u Getu, 27. novembra 1988. godine. Taj nastup pobudio je veliko zanimanje i popularnost grupe zbog specifičnosti muzike. Iduće godine, kad su već bili održali preko 50 koncerata u Splitu i okolici, snimili su na audiokaseti demo snimke za nezavisnu izdavačku kuću Luxor.

Godine 1990. nastupaju na festivalu u Subotici izvodeći pjesmu "Valovi", a iste su godine snimili i svoj prvi album Daleka obala u izdanju zagrebačke kuće Suzy. Nakon toga, 1992. godine izdaju drugi album Ludi mornari dolaze u grad, na kojem su radili još od kraja 1990. godine. Nakon toga, izdaju još nekoliko albuma, a posljednji se zove 1999-2000 i objavljen 1999. godine. U njemu, Marijan Ban, inače glavni vokal, pjeva samo nekoliko pjesama a ostale pjeva Jadran Vušković, osim pjesme "Kurve" koju je otpjevao Neno Belan.

Nakon toga, 2000. godine se grupa razišla. Marijan Ban, Jadran Vušković i Bogo Šoić-Mirilović osnivaju grupu Marijan Ban i ostali, ali se ipak ubrzo razilaze, a Marijan Ban nastavlja kao solist. Zoran Ukić i Boris Hrepić osnivaju skupinu The Obala.

Za današnju pjesmu dana odabrali ste pjesmu "Ti nisi tu" sa njihovog drugog albuma:

Tvoja je koža topla i bijela
tvoje su ruke meke, tvoje usne gore
i dok ti pijem mirise tijela 
u tvojim očima je podivljalo more

Iz daljine se valjala noć
dugo smo se ljuljali u snu
a sljedećeg dana u svitanje zore
kraj mene ljuljalo se samo tamno plavo more

Ref. 2x
Ti nisi tu, ti nisi tu
ti si na nekom drugom mjestu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije