Crvena jabuka i "Ako, ako odeš ti ja te neću tražiti..."

Radiosarajevo.ba
Crvena jabuka i "Ako, ako odeš ti ja te neću tražiti..."
/ Dražen Ričl

Dražen Ričl ili Zijo ili Para, kako su mu bili nadimci, bio je legendarni frontmen prve postave sarajevske grupe Crvena jabuka.

Svoj prvi album pod nazivom Crvena jabuka, sa hitovima Bježi kišo s prozora, Dirlija i Sa tvojih usana, bend izdaje 1986. godine.

Početkom septembra 1986, Ričl je snimio demo verzije pjesama za sljedeći album - Nema više vremena, Umrijet ću noćas od ljepote, Tugo nesrećo, Uzmi me (kad hoćeš ti), Otrov, Da je samo malo sreće, Ako,ako, Osim tebe ljubavi, Za sve ove godine.

Jedan od najvećih hitova Crvene jabuke sa drugog albuma, Tugo nesrećo, napisao je Dražen Ričl kao jednu od posljednjih svojih pjesama.

Ričl je 18. septembra 1986. doživio saobraćajnu nesreću kad je sa Zlatkom Arslanagićem i Aljošom Buhom pošao na koncert u Mostar. Arslanagić je lakše povrijeđen, Buha je nastradao na licu mjesta, a Ričl je prebačen za Beograd na VMA zbog teških povreda, ali je preminuo dvije sedmice kasnije, 1. oktobra. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Na mjestu nesreće kod Jablanice, godine 2009. postavljena je spomen-ploča.

Za pjesmu dana, poslušajte ovu rijetku, Ričlovu demo verziju pjesme Ako, ako:

Kad bi otišla
sama bi se preko Bosne
brzim vratila

Meni i tebi srce isto udara
sve tvoje želje
čitam ti u očima

Moja si, to znaju svi
što su te potajno željeli
a ja već godinama čuvam te
zato ne bojim se
s tobom mogu sve

Ako, ako odeš ti
ja te neću tražiti
od Vardara moja raja
do Triglava nema kraja
gdje bi se od oka
gdje bi se od srca 
sakrila

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije