Cole Porter vikend na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Cole Porter vikend na Radio Sarajevu

Moramo u našim muzičkim vikendima više pažnje posvećivati kompozitorima! Vaš muzički urednik, kad je bio mali, nije znao za to zanimanje. On je volio pjevača Mišu Kovača i mislio je DA SU TO MIŠINE PJESME!?

Kad je spoznao da ima neki čiko Đorđe Novković koji je to komponovao, bio je jako tužan... Vrijeme je da ispravimo nepravdu.

Krenimo sa Cole Porterom.

Evo jedne njegove pjesme za uvod:

Cole Albert Porter (1891. –  1964.), američki kompozitor, za razliku od većine kolega svoga vremena, bio je i tekstopisac. Rođen je u bogatoj porodici u Indiani (unuk najbogatijeg čovjeka u državi!), studirao je prestižni univerzitet Yale, ali je uvijek kolege i prijatelje zabavljao sa klavirom od kojeg se nije odvajao tokom školovanja.

Nakon što je uvidio da ga studij prava ne interesuje, prešao je na studiranje muzike, a često je sa fakulteta noću bježao u New York i uživao u tamošnjem zabavnom životu.

Prve pjesme na Broadwayu izvedene su mu 1915. a po izbijanju 1. svjetskog rata, odlazi kao dobrovoljac u Francusku. Pomaže raznim humanitarnim organizacijama i svira vojnicima u Francuskoj i Sjevernoj Africi.

1918. u Parizu upoznaje svoju buduću suprugu, Lindu Lee Thomas, bogatašicu iz Kentuckya.

Iako je imao klasično muzičko obrazovanje, specijalizirao se za mjuzikle. Prve uspjehe je stekao 1920-ih, da bi 1930-ih postao jednim od najpopularnijih autora na Broadwayu.

1937. godine je doživio nesreću na jahanju, zbog koje je ostao invalid i decenijama trpio strahovite bolove. Bio se povukao jedno vrijeme, ali se 1948. trijumfalno vratio s popularnim mjuziklom 'Kiss Me, Kate'.

Među najpopularnijim Porterovim mjuziklima su Fifty Million Frenchmen, DuBarry Was a Lady, Anything Goes i Can-Can, a također je komponovao  muziku za brojne hollywoodske filmove.

Supruga Linda umire 1954. a Cole 1964. godine.


Mnogi su veliki umjetnici snimili čitave albume sa pjesmama Cole Portera. Pomenimo samo neke:

Ella Fitzgerald: Ella Fitzgerald Sings the Cole Porter Songbook (1956), Ella Loves Cole (1972.), Oscar Peterson: Plays the Cole Porter Songbook (1959.), Dionne Warwick: Dionne Sings Cole Porter (1990.), Frank Sinatra: Sings the Select Cole Porter (1996.)

Pomenimo samo neke pjesme u kojima ćemo uživati ovaj vikend na Radio Sarajevu:

"I Get a Kick Out of You","Begin the Beguine",  "Around the World" , "Who Wants to Be a Millionaire?", "Night and Day" , "My Heart Belongs to Daddy"...od stotina pjesama koje su snimili najbolji orkestri i pjevači.Od Bing Crosbya do grupe " U2 "!

Našu novu tradiciju da vikende posvećujemo i kompozitorima, tekstopiscima, producentima...počećemo sa Cole Porterom, koji je po mnogima:



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije