Chuck Berry: Otac rock muzike

Radiosarajevo.ba
Chuck Berry: Otac rock muzike


Charles Edward Anderson 'Chuck' Berry (St. Louis, 18. listopada 1926.), jedan je od najutjecajnijih izvođača rocka, a mnogi ga smatraju "ocem rock and rolla".

Berry je dao mnoge ključne standarde rock and rollu: 4/4 takt, gitarske rifove i solo uvode u pjesmu  kao i poseban stil sviranja gitare. 

Da ne spominjemo njegov čuveni "pačji hod"... :)

Pionir rocka, Berry je ostavio značajan utjecaj na razvoj kako same muzike, kako i propagiranja "rokerskog" načina života. Sa pjesmama kao što su "Maybellene" (1955.), "Roll Over Beethoven" (1956.), "Rock and Roll Music" (1957.) and "Johnny B. Goode" (1958.), Chuck Berry ja na elementima ritam i bluesa napravio prepoznatljiv rock and roll, s gitarskim rifovima za koje se kasnije ispostavilo da su bili revolucionarni i duhovitim tekstovima o životu tinejdžera.

Chuck Berry se relativno kasno počeo profesilonalno baviti muzikom, a možda je jedan od razloga za  kasni početak boravak u popravnom domu. Rođen u porodici srednje klase, nastupa kao srednjoškolac, a na početku karijere predvodi blues sastav. Mlad se ženi, počinje da radi u tvornici, ali prevrat nastaje kada na putu u Chicago sreće Muddy Watersa, koji ga preporučuje Leonardu Chessu iz Chess Records. 21.5.1955. snima obradu country pjesme "Ida Red" - "Maybellene" koja se prodaje u milion primjeraka!

Godinu dana kasnije snima hit "Roll Over Beethoven" i počinju turneje sa najvećim imenima tih vremena kao što su Carl Perkins, Everly Brothers, Buddy Holly... U idućih par godina snima "School Days," "Rock and Roll Music," "Sweet Little Sixteen" i "Johnny B. Goode" i  glumi u dva rana r'n'r filma.

Ranih 60-h The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys postižu uspjehe sa obradama njegovih pjesma, dok se "original" uglavnom vuče po sudovima i zatvorima... Sredinom 60-h  opet snima hitove "No Particular Place to Go" ,"You Never Can Tell" i "Nadine".

1972. izdaje hit "My Ding-A-Ling". Nakon tog vremena neredovito izdaje albume, ima i problema sa zakonom zbog utaje poreza, ali ostaje aktivan sve do danas.

Ekscentričan i blesav, uvijek bi na koncerte dolazio sam sa gitarom, a od organizatora bi tražio da mu obezbjede prateći bend, sa kojima nikada nije imao probe, niti bi se upoznavao. Smatrao bi da svako mora da zna njegove pjesme, a kako se poslije prisjećao jedan od nepoznatih muzičara koji ga je tada pratio a kasnije napravio karijeru (Bruce Springsteeen) "počinjao bi pjesme iz nemogućih tonaliteta samo da nas zeza i umire od smijeha dok se mi patimo da transponujemo akorde"... :)

Svaki pravi rocker trebao bi pogledati dokumentarac "Hail! Hail! Rock 'n' Roll" o koncertu povodom šesdesetog rođendana Chuck Berrya.Obradite pažnju kada Keith Richards kaže:"Namučio me više nego Mick Jagger"  :) :) :)

1985. godine primljen je u Dvoranu slavnih bluesa, a 1986. godine u Rock and Roll Hall of Fame.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije