Chuck Berry na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Chuck Berry na Radiju Sarajevo
EPA / Chuck Berry
Ovaj vikend biće posvećen legendarnom muzičaru koji nas je napustio 18. marta.

Bio je jedan od najuticajnijih izvođača u povijesti rock n' rolla.  Chucka Berry je bio savršeno utjelovljenje svega što rock and roll znači. Chuck Berry se uslovno kasno počeo profesionalno baviti muzikom. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar, a snimati je počeo tri godine kasnije. Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila.

U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio. No, nije dugo mirovao. Uskoro se proslavio na lokalnoj razini pjevajući i svirajući po klubovima. Kada je 1955. godine izašla "Maybellene", Berryjeva karijera krenula je punim gasom. Pjesmu je snimio za Chess Records, na preporuku Muddy Watersa da kontaktira Leonarda Chessa, vlasnika ove čuvene izdavačke kuće. Uspjeh mu je donio slavu, bogatstvo i sve veće zanimanje zakonodavne vlasti. U 20 mjeseci uhićen je dva puta, a u optužbi se spominjalo "bijelo roblje" - njegove mnogobrojne veze sa ženama druge rase nisu prošle nezapaženo.

Njegov uticaj na brojne zvijezde rock n' rolla je nemjerljiv. Bez njega ne bi bilo Beatlesa, Stonesa, Beach Boysa, i brojnih drugih, ili barem ne onakvih kakvih ih poznajemo. On nije izmislio rock n' roll ali ga je odredio.

U posljednjih dvadeset godina Berry se dostojanstveno povukao iz muzičkog biznisa, ali je planirao objaviti povratnički album, no nije dočekao njegovo objavljivanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije