Brkovi snimili novi album

Radiosarajevo.ba
Brkovi snimili novi album

Grupa "Brkovi" iz Zagreba postoji od 2004. godine. Zasićeni sotoniziranjem tzv. "narodne" glazbe u medijima i uštogljenim podjelama glazbe na urbanu i neurbanu, petorica mladića punkerske provenijencije odlučuju svirati narodnjake na način na koji jedino znaju - žestoko i beskompromisno sa ciljem konačnog oslobođenja od vladajuće malograđanštine koja im pritišće grud. Zahvaljujući licemjerju koje vlada u tzv. urbanim krugovima, koje se gnuša narodnjaka, ali istodobno potajno uživa u njima, Brkovi brzo ostvaruju uspjeh.

U septembru prošle godine svirali su prvi put u Sarajevu, i za očekivati je da će svaki naredni sarajevski koncert imati sve više njihovih fanova u publici.

Nakon albuma "punkfolkwellness", "Društvo brkatih mladića", sada je tu i treći album - "Balkanski Esperanto", koji možete besplatno skinuti na stranci www.brkovi.com.

Ovo je vjerovatno i najlošiji album Brkova u dosad objavljenoj trilogiji. Muzički tu nema iznenađenja, ali tekstovi su uvijek bili jača strana Brkova. Međutim ovdje je ta strana zakazala. 

Izdvajaju se pjesme "Znanac" i "Usamljen-oženjen" koje su već bila na repertoaru njihovih koncerata, i sigurno će i dalje činiti grupu rado sviranih hitova. U tu grupu spada i pjesma "Naša mala zemlja", koja počinje kao neki čudan tranzicijski country, a prelazi u ska poskočicu.

Ovaj album donosi i prvi muško-ženski duet Brkova - Shamso 69 i Ana Sekso ukrštaju mikrofone u ipak dosta neuspješnoj pjesmi "Ti nisi kriva". S obzirom na poentu dueta u narodnoj muzici, pa makar i punk-folku - a to je razbijanje čaša/flaša ili rezanje vena, izostanak tog efekta čini pjesmu nepotrebnom.

Tu je i pravi narodnjak "Skupe bombonijere", gdje prepoznatljive gitarske rifove Brkova u potpunosti mijenja harmonika.

Na novom albumu, Brkovi postavljaju i trik pitanje za sve: Poslije mnogo rakije i vina, je li bolja kurva, ili cura fina?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije