Bend Sikter na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Bend Sikter na Radiju Sarajevo
Kultni sarajevski bend poznat je i po tome da su prvi bh izvođači čiji je spot za pjesmu "Pain in brain" prikazan na britanskom MTV.

Već je u legendu ušla priča da su članovi benda zabetonirali buduće ime tako što su 1990. godine na brucoškoj večeri na Akademiji likovnih umjetnosti, otjerali tadašnju teen atrakciju, grupu Regina, koja je svirala. Spontano su od posmatrača postali učesnici, kada su povikali „Sikter!“ i popeli se  na binu preotimajući instrumente da bi večeri dali potrebnu dozu energije i žestine.

Enes Zlatar-Bure, Darko Jelisić, Davor Čolić Čola, i Nebojsa Šeris Šoba, bili su prva postava Siktera. Postaju poznati po scenskim nastupima i ispadima koji prerestaju u "Sikter" rock predstave. Njihovi prvi radovi, pjesme "Gudra" i "Alimentacija", zahvaljujuci lokalnim nezavisnim radio-stanicama, postaju i prvi hitovi.

Tokom djelovanja grupa je imala nekoliko personalnih promjena. Odlaskom Čole početkom rata u bend dolazi Igor Vukašinović Rogi. Odlaze i Davor Tadić i Dušan Vranić-Duco, dok Darko Jelisić nakon ranjavanja odlazi u Ameriku.
"Sikter" jedno vrijme djeluje kao kvartet u sastavu: Enes Zlatar, bubnjar Faris Arapović (isto tako i prvi bubnjar Siktera) , basista Dragan Rokvić i Esad Bratović, mladi talentovani gitarista, koji im se pridružuje 1994., kao sedamnaestogodišnjak. U ovoj postavi bilježe najznačajnije uspjehe. Trenutno Sikter, pored Bureta, Rokve i Ese čine i Igor Čamo na klavijaturama, Nedim Zlatar na bubnjevima, te back-vokali Dejan Kajević Kaja i Leonardo Šarić Leo. Od značajnih momenata karijere valja izdvojiti:

  • - Predgrupa na koncertu ex pjevaca grupe "Iron Maiden", Brucea Diskinsona, u Sarajevu 1994. godine.
  • - Kompilacija "Rock Under The Siege" - pjesme "Pain Brain" i "Gudra" - Radio "ZID" - Sarajevo (CD i video-zapis 1995.)
  • - Predgrupa na dva koncerta italijanskog pjevaca Vasca Rossija na milanskom stadionu "San Siro" (prisutno 120 hiljada posjetilaca, juli 1995.)
  • - Nastup na "La Batie Festival" u Zenevi, sa "Babies In Toyland", avgust 1995.
  • - Nastup kao predgrupa velikog rock spektakla irske grupe "U2", na sarajevskom stadionu Kosevo, 23. septembra 1997.
  • - U "Pavarotijevom centru" u Mostaru snimili prvu audio kasetu, juli-august 1998. U realizaciji pomogli ton-majstor Dietmar Tinhoff, a koproducent je bio legendarni Brian Eno.
  • - Prvi album "NOW ALWAYS NEWER" sniman u "Pavarotijevom centru" objavljen  u avgustu 2000.  godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije