Basheskia & Edward EQ objavili video za novu pjesmu Fatherland

Radiosarajevo.ba
Basheskia & Edward EQ objavili video za novu pjesmu Fatherland
Facebook / Edward EQ & Basheskia
Proteklih desetak godina Basheskia i Edward EQ zajednički snimaju i nastupaju, a njhovi rijetki živi nastupi su poslastica za njihove štovaoce.

Ovih dana Basheskia & Edward EQ pustili su u javnost novu, pomalo laibachovsku. pjesmu i video uradak pod nazivom Fatherland  (Otadžbina).

Kao bilješka o novoj pjesmi stoji:

Napisali, izveli i producirali: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Električna violina: Melika Hadžić
Stem mix i master: Mirza Tahirović, Studio Chelia

Kamera: Ervin Prašljivić, Andrej Hamzić
VJ-ing: Edita Gazibara
Montaža 1, ispomoć na setu: Arnes Hamzić
Montaža i video postprodukcija: Redžinald Šimek

Basheskia i Edward EQ su duo koji se već niz godina bavi elektronskom muzikom, držeći ovu scenu u Sarajevu na rubu kliničke smrti.  Ostali BH predstavnici su Sopot (Banja Luka), Sayana (Prijedor), a dijelom i Validna Legitimacija (Sarajevo).

Projekat Basheskia nastao je 2000. godine kao rezultat susreta Nedima Zlatara sa mističnim likom Ede K. sa kojim započinje plodonosnu saradnju na polju samostalne produkcije.

 

2004. je objavljeno prvo opitno izdanje pod nazivom "Postcard From Sunny Neighbourhood" sa pet pjesama koje su vizualizirane u videu "742659831" pod rediteljskim palicama Timura Makarevića i Nedima Zlatara.

Jedna od numera sa spomenutog maxi singlea korištena je u filmu "Disarmed" za koju je muziku radio Thievery Coorporation 2005. godine.

2005. godine Basheskia i Edo K. započeli su rad na albumu 23/23 i u roku od godinu dana sastavili 14 pjesama. Nedim svira većinu instrumenata na albumu, na kojem gostuju: Esad Bratović, Edward EQ, Imelda Ramović, DJ Ahmaad, Dunja Galineo-Kajević, Feđa Ceribašić, Don Guido, Nermin Puškar, Adnan Šaran...

Od međunarodnih nastupa izdvaja se učešće na Arboresence Festivalu u francuskom Aix-en-Provenceu, septembra 2005. godine, kada se francuskoj publici Basheskia predstavio zajedno sa Edwardom EQ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije