Adisa Zvekić AKA Diamusk objavila novu pjesmu Closer

Radiosarajevo.ba
Adisa Zvekić AKA Diamusk objavila novu pjesmu Closer

Malo ko se ne sjeća Adise Zvekić, jedinog ženskog vokala u Dubiozi Kolektiv.
Sestra Adisa Zvekića, u bendu je bila zadužena za "lijepo pjevanje" i melodične dionice naspram hip-hop rima dvojca Adis/Almir.

U to vrijeme je postojao neki dualizam u pjesmama Dubioze Kolektiv, kao da se radi o dva benda u jednom - žestoki i agresivni dijelovi s dosta gitarskih rifova i semplova, te "putujući" i sanjivi momenti Adise Zvekić. Nakon napada na sva čula, slijedila je nirvana i prepuštanje. Dubioza je bila bitka anđela i đavola, i nije bilo nimalo iznenađujuće kada je Adisa napustila testosteronski voz Dubioze Kolektiv. Bez Adise, bend je postao nešto drugo, i izgubio "umjetnički" momenat, ali dobio ono što je Dubioza danas. Čini se da su jedni druge sprječavali u razvoju.

Nakon Dubioze, Adisa je 2011. objavila i album sa bendom s austrijskom adresom La Cherga. Bio je to solidan album Revolve koji se okvirno kretao u domenu word music-a, s dosta tada popularnog balkan beat-a. Adisa pjeva na gotovo kompletnom albumu (osim pjesmu-dvije), uključujući i zajednicki nastup sa Adisom i Almirom iz Dubioze.

Adisa je u međuvremenu postala Diamusk, i za kratko vrijeme snimila 5 pjesama što čini standardan EP, ali plan je veći - cijeli album koji čeka izdavača.

Zbog prepoznatljivog glasa, nove pjesme podsjećaju na staru Dubiozu s Adisom. Zvuk i stil pjevanja je teško usporediv s postojećim bendovima i izvođačima na ovim prostorima. Dub, trip-hop i elektronika daju smjesu koja se lijepi za uho. Iako je muzika sporijeg tempa i melanholična, tekstovi daju nadu i vjeru u budućnost. Neostvareni potencijal čovjeka vreba iz svake pjesme. No sve je u međuljudskim odnosima, samoća nije rješenje. Nova pjesma Closer može biti ljubavna ali i revolucionarna:

"Closer we come, it's true. Stronger we become against their rule."

Poslušajte i podržite.

https://www.facebook.com/ diamusk 



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije