Pravo ljudski vikend u Banjaluci

Radiosarajevo.ba
Pravo ljudski vikend u Banjaluci

Projekcijama britansko–kambodžanskog filma Neprijatelji naroda Roba Lemkina i Theta Sambatha koji govori o zločinima Crvenih kmera, te kratkih filmova Nježnost pendreka i Barbari jednog od najboljih evropskih dokumentarno-eksperimantalnih filmskih autora Jean-Gabriel Periota, u petak 30. septembra, 2011. u Domu omladine u Banja Luci počinje Pravo Ljudski putuje... program u organizaciji Udruženja građana Pravo Ljudski, British Councila i UNSA GETO.

Cilj ovog dvodnevnog programa jeste decentralizacija i defestivalizacija kulturnih dešavanja, te promocija društveno angažiranih formi u gradovima širom BiH. Ovog vikenda u Banja Luci bit će prikazano šest filmova i održana javna diskusija poslije projekcije filma “Neprijatelj naroda” na temu Alter Kultura: Nezavisna kulturna scena u BiH.

„Banja Luka nam je prva stanica u projektu Pravo Ljudski putuje sa željom da vrhunska ostvarenja iz domena dokumentarnog filma prikažemo izvan Sarajeva i time otvorimo Pravo Ljudski program. Svjedočimo paradoksalnoj (i) fatalnoj festivalizaciji i centralizaciji kulture, bez sistemskog, dugoročnog razvojnog rada na planu i programu. S tim u vezi, svaki projekat u oblasti kulture koji spaja različite aktere i koji otvara kulturnu scenu Bosne i Hercegovine pozitivno utiče na razvoj kulture. To je najvažniji razlog zašto pokrećemo inicijativu Pravo Ljudski putuje…, istakla je Kumjana Novakova, kreativna direktorica Pravo Ljudski festivala. 

Film koji otvara Pravo Ljudski putuje, Neprijatelji naroda, potresna je priča o jednom od najbrutalnijih režima dvadesetog stoljeća, ispričana riječima zločinaca. Do sada je u svijetu osvojila 13 glavnih nagrada na svjetskim festivalima, od kojih četiri za najbolji dokumentarni film. Kratki filmovi Nježnost pendreka i Barbari autorski su radovi prepoznatljivi po oštrom, hrabrom, ali i analitičkom filmskom izričaju.

U subotu 1. oktobra, 2011. bit će prikazani prošlogodišnji Kanski pobjednik Čovjek zvani šest i po dolara u kategoriji kratkog filma, australijskog rediteljskog dvojca Mark Albistona i Louis Sutherlanda. Djevojke iz Pnom Phena, uznemirujuća je priča o maloljetnicama koje su predmet seks-industrije u Kambodži u režiji Matthew Watsona. Pravo Ljudski putuje... Banja Luka zatvara se višestruko nagrađivanim filmom Željezne vrane Bong Nam Parka, koji govori o ljudima koji uprkos nečovječnim uvjetima za rad i život ne gube nadu.

Nakon 6. PRAVO LJUDSKI festivala (09. do 14. novembar), program Pravo Ljudski putuje odlazi i u Gradišku i u Bugojno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije