Sarajevo oslabljeno u Vrapčićima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo oslabljeno u Vrapčićima

U srijedu se igra 18. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje se trebalo igrati prethodnog vikenda, ali je zbog nevremena odgođeno.

Velež - Sarajevo

Najinteresantniji susret ovog kola igrat će se u Vrapčićima između starih rivala Veleža i Sarajeva. Rođeni u ovoj kalendarskoj godini ne znaju za pobjedu, a na početku proljetnog dijela prvenstva odigrali su dva gostujuća susreta i na oba su poraženi. U taboru Veleža uvjereni su u pobjedu nad starim rivalom.

"Raduje me pristup igrača na treninzima posljednjih dana. Svi smo silno motivisani. Ovakve utakmice uvijek daju i motiv više i zbog ovakvih derbija se igra fudbal. Danas ćemo prvi put u 2010. godini biti kompletni i to je ono što mi dodatno daje samopouzdanje. Sastav je poznat danima, i svi samo čekaju da sudija da znak za početak", kazao je trener Abdulah Ibraković.

Prvi susret ove dvije ekipe u ovoj sezoni završen je bez pobjednika 1:1, a obilježio ga je incident po završetku susreta kada su domaći navijači fizički napali čelnike Veleža u svećanoj loži stadiona Asim Ferhatović Hase. Nakon utakmice ispred svlačionica došlo je do manjeg sukoba igrača oba tima.

"Jasno je da nas čeka teška utakmica protiv Veleža, koji je loše otvorio drugi dio sezone, ali je riječ o jako kvalitetnoj ekipi. Posebno su neugodni na domaćem terenu, mada smo osjetili njihovu snagu i na našem travnjaku. U prvom dijelu sezone bilo je 1:1, pa je i to motiv više za nas da pokažemo šta znamo na stadionu u Vrapčićima. Objema ekipama su bodovi neophodni, pa bi susret mogao biti jako borben i zanimljiv", rekao je Janjoš koji u ovom susretu neće moči računati na Alena Škoru i Damira Hadžića.

Željezničar - Zvijezda

Nogometaši Željeznilara nanizali su četiri uzastopne pobjede, a priliku za petu imat će na svom stadionu protiv Zvijezde. Ekipa iz Gradačca iznenadila je u prvom kolu proljetnog dijela kada su u Mostaru savladali Zrinjski, ali su onda poraženi na svom terenu od Slavije.

Amar Osim, strateg Željezničara, u ovom susretu neće moći računati na keoliko bitnih igrača.

Statistika je na strani gostiju koji u ligi nisu izgubili od Željezničara. U dva susreta na svom terenu Zvijezda je slavila, dok je prošlogodišnji susret na Grbavici završen bez pobjednika 2:2. Željo i Zvijezda su se prije tri sezone sastali u Kupu BiH kada je gradačački tim bilo član nižeg takmičenja. Tada je Željezničar prošao mnogo teže nego što se očekivalo. Ipak menadžer plavih ne vjeruje u statistiku.

"Ne znam o kakvoj tradiciji je riječ! Kao da smo mi sa Zvijezdom igrali 20 utakmica, a ne pet ako se ne varam... Ako i govorimo o nekom motivu protiv Zvijezde vezanom za naše prethodne utakmice, eto neka to bude utakmica od prošle sezone, kada ih nismo dobili na Grbavici. Odnosno jedina u Premijer ligi koju smo odigrali protiv Zvijezde", rekao je Osim i dodao: "Zvijezda se mora dobiti, jer bismo tako kapitalizirali sve dobro što smo napravili u prethodna dva kola. Pobjedom bi popravili svoj plasman na tabeli."

Strateg tima sa Grbavice u ovom susretu neće moči računati na kartonirane Bučana, Kerlu, Popovića i Mešića.

Borac - Čelik

Lider na tabeli, banjalički Borac će u okviru 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine dočekati ekipu čelika koja se bori za opstanak. Borac je u jesenjem dijelu prvenstva slavio u Zenici, a ista očekivanja imaju i u ovom susretu. Treneri nemaju večih problema sa sastavima.

U redovima banjalučana svjesni su ozbiljnosti ovog meča, ali vjeruju kako će i nakon ovog susreta ostati na vrhu tabele.

"Pošto igramo kod kuće pokušaćemo sa ofanzivnijom postavkom igre da dođemo do nova tri boda", rekao je pomočnik trenera Zorana Marića, Stojan Malbašić i dodao: "Nezgodni su jer nikad ne kalkulišu, uvijek idu na pobjedu, ali mi znamo šta nam je činiti i od toga ne odustajemo. Nemamo povrijeđenih i kažnjenih igrača, u dobroj smo formi, raspoloženje je na nivou. Sve su to preduslovi za našu pobjedu."

Trener Čelika, Omer Kopić uzdaje se u statistiku.

"Kao trener nikada na Gradskom stadionu nisam poražen. Posljednji put u Banjaluci sam vodio Žepče i tada smo pobijedili u važnoj utakmicu u borbi za opstanak. Nama su bodovi potrebni i sada ćemo bez obzira što gostujemo kod lidera i ponajbolje ekipe u Premijer ligi BiH, igrati otvoreno i napadački koliko nam domaćin dopusti. U situaciji koja nas je snašla, nemamo pravo igrati drugačije", rekao je trener Zeničarana Omer Kopić.

Kopić u Banja Luci jedino neće moči računati na kartoniranog Bojana Markovića.

Od ostalih susreta treba izdvojiti gostovanje Olimpika u Travniku. Vukovi u posljednja tri susreta nisu poraženi. Zrinjski će nakon dva susreta na domaćem terenu, gdje su osvojili svega tri boda, ići u goste Slaviji koja je nanizala tri pobjede.

Jesenji prvak Široki brijeg katastrofalno je otvorio proljetni dio prvenstva i u prva dva susreta zabilježio dva poraza, što je treći poraz Širokobriježana u nizu. Modriča maksima će ugostiti posljednjeplasiranu ekipu Laktaš, dok će Sloboda nove bodove spasa tražiti protiv Leotara na svom terenu.

Premijer liga 18. kolo:
Slavija - Zrinjski
Rudar P. - Široki
Sloboda - Leotar
Modriča - Laktaši
Velež - Sarajevo
Travnik - Olimpik
Borac - Čelik
Željezničar - Zvijezda

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije