Mundijal pred fijaskom

Radiosarajevo.ba
Mundijal pred fijaskom

Do početka Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi ostalo je manje od 100 dana, ali više od 700.000 neprodatih ulaznica.

Organizatori turnira uputili su apel gradovima domaćinima, vlastima južnoafričkih pokrajina i poduzećima iz te zemlje da kupe pakete ulaznica i podijele ih zaposlenicima i građanima.

Do sada su se karte prodavale isključivo preko interneta, a uskoro će početi prodaja ulaznica i na šalterima što bi, nadaju se organizatori, moglo povećati broj prodatih ulaznica.

"Prodaja preostalih 700.000 ulaznica zadatak je koji je praktično nemoguće savladati, a dosadašnji rezultati su poražavajući", rekao je Horst R. Schmidt iz Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), koji savjetuje FIFA na području organizacije prodaje karata

Od ukupno tri miliona ulaznica u blagajne organizatora trebalo je da uđe oko 300 miliona američkih dolara (oko 240 miliona evra). Međutim, prodaja teče lošije nego što se očekivalo. U Njemačkoj je prodato samo 2.000 kompleta za tri utakmice njemačke selekcije u prvoj fazi takmičenja. Mundijal će se ekonomski isplatiti samo u slučaju da budu prodate sve ulaznice, a svaki dolar prihoda od velikog događaja bi bio dobrodošao zemlji domaćinu.

Kasa organizatora je prazna, a to su potrvrdili i zvaničnici Johanesburga, najvećeg grada u Južnoj Africi, koji su saopštili da je izgradnja stadiona na kojem bi trebalo da bude odigrano finale koštala tri puta više nego što je to bilo planirano zbog porasta cijene materijala.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije