Jurišić u beogradskom zatvoru "izložen provokacijama"

Radiosarajevo.ba
Jurišić u beogradskom zatvoru "izložen provokacijama"

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Boriša Arnaut posjetio je danas Iliju Jurišića, koji se od marta 2007. godine nalazi u zatvoru u Beogradu.

Ambasador Arnaut je susret sa Jurišićem zatražio jučer odmah nakon zvaničnog stupanja na dužnost predajom kopija akreditivnih pisama.

"Zadržao sam se oko sat vremena u razgovoru sa Jurišićem. Zdravstveno stanje mu je narušeno, međutim, Jurišić se psihički dobro osjeća. On je je u zatvoreničkoj sobi sa još osam ljudi. Često je izložen provokacijama u zatvoru", rekao je Arnaut za Televiziju Tuzlanskog kantona.

U obavijesti upućenoj MVPBiH nakon posjete ambasador Arnaut je konstatirao da su "tretman i uslovi u kojima se Jurišić nalazi nezadovoljavajući, pogotovo zbog kontinuiranih verbalnih provokacija kojima je izložen".

Naglasio je da planira uputiti zahtjev srbijanskim vlastima za humaniji i primjereniji odnos prema ovom bosanskohercegovačkom državljanu, kako i namjeru da će akcentirati pitanje tretmana Ilije Jurišića prilikom narednih razgovora sa srbijanskim zvaničnicima.

"Ambasada BIH u Srbiji će pružiti pomoć onoliko koliko je to dozvoljeno Bečkom konvencijom o zaštiti interesa stranih državljana" , kazao je Arnaut za RTV TK.

Hapšenje bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića, ambasador BiH u Srbiji, Boriša Arnaut smatra političkim pritiskom na BiH, što će pogoršati međususjedske odnose.

"Zaštita državljana BiH, imovine naše države, unapređenje odnosa u pogledu privredne saradnje samo su dio mojih prioriteta", kazao je Arnaut i dodao da događaji poput hapšenja Ganića u Velikoj Britaniji narušavaju negove dobre namjere.

Vezano:
Ilija Jurišić: "Ogorčen sam na bh. vlasti"
Ilija Jurišić vraćen u Centralni zatvor u Beogradu
Ilija Jurišiću, Tuzla je uz tebe!
Predrag Lucić: Tko je Hrvatskoj Ilija Jurišić?
Beograd: Ilija Jurišić ostaje u pritvoru
Tuzla mirnim protestima traži pravdu za Jurišića
Jurišićeva odgovornost nije utvrđena van razumne sumnje
Deklaracija Skupštine TK povodom presude Jurišiću
"Krajnje je vrijeme da se prekine agonija Ilije Jurišića"
Iliji Jurišiću 12 godina zatvora

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije