Ejupu Ganiću određen pritvor do 29. marta

Radiosarajevo.ba
Ejupu Ganiću određen pritvor do 29. marta
Osvježeno 02.03. u 15:15

U čijoj je nadležnosti slučaj Dobrovoljačka?
Čolak: Ganić treba da bude procesuiran u BiH
Tužilaštvo BiH će tražiti izručenje Ganića BiH
Savjetnik Predsjedništva BiH Damir Arnaut putuje u London
Ministarstvo za ljudska prava BiH: Hapšenje Ganića je političke prirode

Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić ponovno je zadržan u londonskom aerodromu te je i izveden pred suca na saslušanje, uz prisustvo ambasadorice BiH u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić.

Ministar sigrnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je za BHT 1 da je Ejupu Ganiću određen pritvor u Londonu do 29. marta.

Pritvor mu je određen nakon saslušanja pred sucem u Londonu, trajat će do 29. marta i može izaći uz jamčevinu od 200.000 funti, prenosi FTV.

Povodom Ganićevog hapšenja oglasio se ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović koji je zaključio kako do hapšenja nije došlo na osnovu potjernice.

"Ganić nije uhapšen na osnovu Intrepolove potjernice, dakle ni crvene niti difuzne, nego se vjerovatno radi o zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije", rekao je Ahmetović.

On je podsjetio da BiH i Srbija imaju potpisan ugovor prema kome, ako postoji sumnja o počinjenom ratnom zločinu i iako takav poredmet vodi Tužilaštvo BiH, nadležna je BiH.

U utorak zahtjev Srbije za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije u utorak će nadležnim organima Velike Britanije uputiti molbu za Ganićevu ekstradiciju, izjavila je ministar pravde Srbije Snežana Malović, javila je Srna.

Ona je za Srnu izjavila da je Ganić uhapšen na na osnovu potjernice koju je za njim izdao beogradski Interpol. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić također je kazao da je Ganić uhapšen na temelju srbijanske potjernice.

Malovićeva je precizirala da je londonski Interpol o Ganićevom hapšenju obavijestio Interpol Srbije.

Tatham: Hapšenje Ganića ispunjavanje pravnih obaveza

I Britanska policija je potvrdila da je uhapšen bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham.

"Njegovo hapšenje rezultat je inicijalnog zahtjeva Srbije o izručenju", rekao je Tatham, prenosi Srna.

Britanski ambasador u Sarajevu naglasio je da ne bi bilo odgovarajuće da daje više komentara o tom pitanju.

"Želim da naglasim da ovaj korak na bilo koji način ne predstavlja diplomatsku ili političku izjavu britanske Vlade, niti bilo koji stav Vlade u vezi sa prošlošću. Ovaj korak je ispunjavanje pravnih obaveza vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu u skladu sa zakonima", dodao je Tatham.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Ganić u petak, 26. februara, bio zadržan na aerodromu u Londonu, ali i da je ubrzo pušten.

Ganić je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj potjernici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu čekao prtljag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a prema kojoj se terete za napade na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
 
Alkalaj: Vlasti Srbije ne doprinose dobrosusjedskim odnosima
Tihić: Hapšenje Ganića pogoršava odnose unutar BiH, i između Srbije i BiH

Silajdžić i Komšić u "60 minuta": Ganićevo hapšenje je dobro smišljena namjera

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije