Od čega se zapravo sastoji brza hrana
Radiosarajevo.ba
Bez hemijskih laboratorija i proizvođača "prirodnih" aroma proizvođači brze hrane nikad ne bi postigli specifični okus svoje hrane. Osim ako bi koristili prave namirnice - a to im je često preskupo.
Davnih dana dok su prodavači hrane na ulicama gurali kolica, hamburgeri su pravljeni od svježeg mesa, a prženi krompir od oguljenog, narezanog krompira. Danas su se stvari promijenile - mnogi specijaliteti pripremaju se zapravo u laboratoriju. To što u sve živo dodaju šećer moglo bi vas na na kraju najmanje brinuti.
Šta je to Chicken McNugget?
To bi valjda trebalo biti jednostavno - radi se o pohovanoj piletini i pecivu? Ne. McNugget i slični proizvodi u drugim fast-food restoranima vole stvari zakomplicirati. Samo "meso" u McNuggetu sadrži sedam sastojaka, a neke od njih sastavljene su od nekoliko dodatnih. Uz piletinu u "mesu" je voda, škrob, dekstroza, ulje šafranike, natrij fosfati i ekstrakt kvasca. U pecivo se dodatno stavlja još 20 sastojaka. No McDonaldsov obrok je još i prirodan usporedi li se sa primjerice Wendy’s Chicken Nuggets od 30 sastojaka ili Burger King Chicken Fries koji je sastavljen od 35 sastojaka.
Okus McDonaldsovog pomfrita?
Okus pomfrita imao je značajnu ulogu u uspjehu McDonald'sa, jer je prodaja pomfrita profitabilnija od prodaje hamburgera. No osebujni okus nije posljedica određene sorte krompira ili tehnologije prerade. Tajna je dugo ležala u ulju za prženje koje sastojalo od mješavine 7 % ulja sjemena pamuka i 93% goveđeg loja. Mješavina je ipak sadržavala previše zasićenih masti pa od '90-ih prelaze na čisto biljno ulje. Problem okusa riješili su dodajući "prirodne arome". Ova misteriozna fraza odgovor je na pitanje oko većine okusa u restoranima brze hrane i većine polugotovih i gotovih obroka. Naime, ambalaža je najčešći razlog zašto neki proizvod kupujemo po prvi put. Osebujni okus koji se uglavnom može zahvaliti "prirodnoj aromi" razlog je zbog kojeg ga kupimo drugi put.
Sam pomfrit sastoji se od krompira, biljnog ulja, citrične kiseline, dekstroze, natrij pirofosfata, prirodne arome govedine i soli. Priprema se u mješavini ulja koja sadrži i citričnu kiselinu i dimethilpolisiloksan protiv pjenjenja.
Šta je Filet-O-Fish?
Najpoznatiji riblji sendvič radi se uglavnom od oslića. U prošlosti McDonald’s je kupovao po 15 miliona tona oslića godišnje no apetit za ovom ribom je toliko narastao da su mnoge zemlje ograničile izlov. Ipak ne treba se zato brinuti da će i McDonald’sovih Filet-O-Fish biti manje. Oslića nadomještaju druge bijele ribe, a jednom kad se sprže i prerade malo ko primijeti razliku.
Šta pojedete u sendviču od zimske salame?
Salame su tako misteriozne. Govedina? Svinjetina? Uzmete li salamu kakvu nude u Subwayju jest ćete i govedinu i svinjetinu. Većina salama radi se od ostataka mesa zaostalih na kostima tako da ništa ne propadne. Ovo meso se zatim prerađuje uz laktičnu kiselinu i dodaje obilje soli i začina. Sveukupno salama sadrži nekih 15 sastojaka.
net.hr/radiosarajevo.ba
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.