Piloti Lufthanse od ponoći u četverodnevnom štrajku

Radiosarajevo.ba
Piloti Lufthanse od ponoći u četverodnevnom štrajku

Foto: Reuters

Piloti njemačke nacionalne avionske kompanije Lufthanse od ponoći nalaze se u štrajku jer uprava nije odgovorila na njihove uvjete o sigurnosti radnih mjesta i povišicama plaća.

Lufthansa je u priopćenju objavila da je sindikat pilota Vereinigung Cockpit od ponoći stupio u četverodnevni štrajk nakon što pregovori vođeni tokom vikenda nisu dali rezultata. Piloti Lufthanse izglasali su štrajk iz straha da bi kompanija mogla smanjiti broj radnih mjesta prebacujući dio poslova na svoje podružnice poput Austrian Airlinesa ili Lufthanse Italia u kojima su plaće niže. Piloti su također tražili i 6,4 posto veće plaće.

Član uprave kompanije Stefan Lauer rekao jeza Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung da je Lufthansa spremna garantovati posao svim pilotima do 2012. godine, a spremna je i garanciju produžiti na 2013. ili 2014. ako piloti na više od godinu dana zaborave na bilo kakve povišice plaća. U štrajku će sudjelovati 4.000 pilota. Lufthansa je priopćila da će je štrajk koštati oko 100 miliona eura u gotovini, ne računajući gubitak u prodaji karata i gubitak u ugledu.

U očekivanju štrajka kompanija je već otkazala dvije trećine svojih letova od ponedjeljka do četvrtka, odnosno njih 1.200 od 1.800 na dan.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije