Vehabije u Makedoniji nisu nikakva novina

Radiosarajevo.ba
Vehabije u Makedoniji nisu nikakva novina
Vehabije su aktivne u prijestolnici Makedonije, piše Utrinski vesnik (Foto: skopje.gov.ba)

Makedonske službe u kontinuitetu prate grupe vehabija i intenzivno sarađuju sa kolegama u inostranstvu, a posebno sa američkim sigurnosnim službama sa kojima razmjenjuju informacije i preduzimaju mjere, rekao je portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski.

Skopski ''Utrinski vesnik'' piše da je nedavno, neposredno prije hapšenja veće grupe vehabija u Gornjoj Maoči u BiH, koji navodno imaju veze sa vehabijama na cijelom Balkanu, makedonskoj policiji iz Beograda stiglo novo upozorenje.

Vehabije nisu nikakva novost u Makedoniji. U Skoplju, sa druge strane rijeke Vardar, od trgovačkog centra ''Mavrovka'' prema Bit Pazaru, Čairu, Topani i dalje ima ih na svakom koraku. Lako se prepoznaju po dugačkim bradama i kraćim pantalonama, piše list.

Sultan Muratova džamija - mjesto okupljanja vehabija (Foto: Adem Bayram/panoramio.com)

Ističu se ponašanjem u džamijama gdje su više glasniji i žele da privuku pažnju na sebe. Njihova osnovna teza je da islam koji se propovijeda u Makedoniji nije istinski, prenosi Srna pisanje makedonskog lista.

U Islamskoj vjerskoj zajednici negiraju da vehabije vode glavnu riječ u nekoliko skopskih džamija.

Islamski teolozi koji su željeli da ostanu anonimni tvrde da su vehabije ili selefije infiltrirani tamo gdje se nalaze glavne skopske džamije - Jahja-pašina džamija, Aladža, Tutunsus i Sultan Murat džamija.

Selefije djeluju u siromašnim sredinama odakle regrutuju buduće pristalice, najčešće za sitne pare, najviše za do sto eura mjesečno ubjeđuju ljude da posjećuju džamije u kojima se okupljaju vehabije. Ovo treba da im postane redovni dnevni ritual, jer će u protivnom ostati bez para, piše Biljana Jovanovska iz Utrinskog vesnika.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije