Predstavnici kulturnih manifestacija: Zašto Vlada FBiH ne može podržati nezakonite rezultate

Radiosarajevo.ba
Predstavnici kulturnih manifestacija: Zašto Vlada FBiH ne može podržati nezakonite rezultate

Dvadeset i dvije institucije iskazale su, kako su saopćile, najoštriji protest protiv katastrofalnog uništavanja međunarodne kulture u Bosne i Hercegovine provedenog kroz odluku Zore Dujmović, ministrice za kulturu i sport Federacije Bosne i Hercegovine.

Pogledajte 'kulturnu manifestaciju' kojoj je ministrica Dujmović dala novac (VIDEO)

Institucije se protive Odluci o raspodjeli sredstava po Javnom konkursu za međunarodne projekte od posebne važnosti za FBiH i BiH od internacionalnog značaja.

Danas je medijima proslijeđeno i saopćenje koje su zajedno uputili predstavnici Scene MESS, East West Centra, Sarajevo film festivala, Balet Festa, Sarajevskih večeri muzike - SVEM i Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Prenosimo ga u cjelosti:

"Već tri sedmice traje problem koji je izazvalo Ministarstvo za kulturu i sport FBiH i smatramo da je to neportebno predugo. Ne možemo dopustiti da nezakonitost u radu ovog ministarstva “prođe” jer se računa na razvlačenje problema i period praznika i pretpostavlja se da će se javnost zasititi. To je loša taktika u ovom slučaju jer mi nećemo dozvoliti da se to dogodi. 

Smatramo da Vlada FBiH ne može podržati nezakonite rezultate Javnog konkursa za kulturu od značaja za FBiH, BiH i od internacionalnog značaja. Ministrica Zora Dujmović 

1. Prekršila Zakon o upravnom postupku;

2. Prekršila Odluku Vlade FBiH o transferu za kulturu (Službene novine Federacije BiH 31.7.2015.  br. 59);

3. Nezakonito dodijelila sredstva za najmanje 17 korisnika koji nisu imali pravo konkurisati na Javni poziv, u iznosu od najmanje 241.000 KM. Dalja analiza pokazuje da je iznos veći kad se ubroje i drugi korisnici koji su dobili sredstva, a nisu ispunjavali kriterije.

Pored navedenih prekršaja, minstrica Dujmović je izvršila diskriminaciju prilikom dodjele sredstava. Također, aktivno je djelovala protiv slobode govora i izražavanja atakujući na međunarodno priznate kulturne institucije, organizacije i udruženja.

Tražimo od Vlade FBiH da hitno poništi nezakonite rezultate i naloži Ministarstvu za kulturu FBiH obnovu postupka. Koristimo pravni put protiv nezakonitog rada ministarstva u ovom slučaju – uložili smo žalbe i obavijestili nadležne inspekcije i Ombudsmene BiH.  U procesu smo obavještavanja institucija EU i OSCE-a. Budući da se radi o evidentnoj nezakonitosti, uvjereni smo da će Vlada FBiH reagovati brzo i prekinuti ovu nepotrebnu aferu", navodi se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije