Najskuplje djelo ikad prodato na nekoj aukciji

Radiosarajevo.ba
Najskuplje djelo ikad prodato na nekoj aukciji


Izgleda da se aukcijske kuće oporavljaju nakon neizvjesnog perioda krize kada su i najveći bogataši troškove najprije rezali na umjetninama. Naime, Bronza iz 1961. godine, autora Alberta Giacomettija, pod nazivom Hodajući čovjek, prodata je na aukciji u Sothebyju za 65 miliona funti, što je nešto više od 104 miliona dolara, i tako postala najskuplja umjetnina ikad prodata na aukciji. Dakako, ime kupca brižljivo se čuva od javnosti.

Do Giacomettijevog rekorda, najskuplje prodato djelo na aukciji ikad bila je Picassovo ulje na platnu koje je 2004. prodato za tačno 104 miliona dolara. Skulptura je premašila cijenu Picassove slike za oko 200.000 dolara. No, preksinoćnja aukcija u Sotheby'su postigla je još jedan rekord: aukcijska kuća je zaradila ukupno 146,828,350 funti, što je najveća suma ikad na nekoj londonskoj aukciji.

Sotheby's je skulpturu procijenio na oko 12 – 18 miliona funti, a na kraju je za nju plaćena peterostruka cijena. Teoretičari umjetnosti smatraju da je Giacomettijev rad postigao tako visoku cijenu zato što su skulpture u posljednje vrijeme izuzetno tražene među kolekcionarima, a ovakav rad je rijedak i zbog svoje veličine (183cm) i tehnike kojom je rađen. Giacomettijeva skulptura se smatra jednom od najvažnijih radova 20. stoljeća.



guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije