Dvostruki difuzori zabranjeni od 2011. godine

Radiosarajevo.ba
Dvostruki difuzori zabranjeni od 2011. godine

Timovi u Formuli 1 postigli su dogovor o promjeni sistema bodovanja, pravila o pneumaticima i zabrane dvostrukih difuzora od 2011. godine.

Svjetska automobilska federacija (FIA) već je odobrila novi sistem po kojem bi bodovi bili raspoređeni: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

Komisija Formule 1, koju čine timovi i većinski vlasnici, usaglasila je promjene sportskih i tehničkih propisa u ponedjeljak, i oni treba da se nađu pred Svjetskim savjetom za auto-moto sport. Savjet bi trebalo da donese odluku u roku od 48 sati.

Pravila o pneumaticima trebalo bi da budu promijenjena tako da svi vozači koji se u kvalifikacijama probiju do posljednje runde, narednog dana moraju da startuju trku s istim pneumaticima. Po riječima čelnika timova to će utrkama dodati još jedan element strategije.

Također, broj setova pneumatika za suho vrijeme za svaki tim će biti smanjen sa 14 na 11. Uz to će timovi morati da vrate jedan set prije početka drugog slobodnog treninga, koji se vozi petkom, i dva prije starta trećeg, koji je na programu subotom.

Od 2011. godine upotreba dvostrukih difuzora, koji su prošle godine uvedeni na kontroverzan način, bit će zabranjena, dok će se dozvoljena visina glavnog difuzora biti smanjena sa 175mm na 125mm.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije