Planule karte za švedsku premijeru filma "Sevdah"

Radiosarajevo.ba
Planule karte za švedsku premijeru filma "Sevdah"

Damir Imamović i Amira Medunjanin u dokumentarnom filmu


Film Sevdah autorice Marine Andree Škop, koji je osvojio Nagradu publike na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, svoju švedsku premijeru će imati na prestižnom Goteborg International Film Festivalu.

Zanimljivo je da je i prije početka ovog festivala, prva projekcija filma Sevdah već rasprodana. Film će se prikazivati na tri projekcije: u nedjelju 31.1. u 17:30, ponedjeljak 1.2. u 10:00 i u srijedu 3.2. u 15:00.

Uvodni tekst za projekcije ovog filma, koji je napisao Midhat Ajanović Ajan, možete je pogledati ovdje

Dugometražni dokumentarni film Sevdah producirala je hrvatska produkcijska kuća Studio dim u koprodukciji sa sarajevskom agencijom Fabrika, a glavni protagonista filma je poznati bosanski autor i izvođač sevdalinki Damir Imamović. To intimno putovanje kroz bosanski “blues" posvećeno je pokojnoj prijateljici Farah Tahirbegović, strastvenoj pokloniteljici sevdaha, u kojem autori, pokušavajući se suočiti sa vlastitim gubitkom i tugom, stvaraju film o sevdahu, kao emotivno, muzičko, lirsko i vizualno putovanje kroz dušu Bosne.

Posljednja dva mjeseca Sevdah je na repertoaru kino dvorana Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać), te Hrvatske (Zagreb, Split, Pula, Rijeka, Zadar, Sisak, Vinkovci i Petrinja).

Kino život filma nastavlja se i u 2010. godini, a DVD izdanje možemo očekivati na proljeće.

Opširnije na Facebook grupi Sevdah Film



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije