EU: Više od 400 miliona eura pomoći za Haiti

Radiosarajevo.ba
EU: Više od 400 miliona eura pomoći za Haiti

Foto: Reuters

Po prvi put od stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, Evropska unija je aktivirala zajedničke mehanizme odgovora na kriznu situaciju. Vanredno okupljanja evropskih ministara zbog tragedije koja je pogodila Haiti bio je taj zajednički odgovor koji je rezultirao odlukama da da se Haitiju hitno uputi 120 miliona eura pomoći, a nešto kasnije i trostruko više.

Okupljanje ministara razvoja uslijedilo je na poziv visoke predstavnice EU Catharine Ashton. Mada su do sada su neke od zemalja, članica EU, poput Belgije i Španije, samostalno poslale slale spasilačke ekipe i pomoć, činjenica je da tragedija na Haitiju nikoga u Evropi nije ostavila ravnodušnim.

Mediji navode da je evropski šampion humanosti Estonija. U ukupnoj svoti koju je Unija izdvojila za Haiti, ta slabašna država učestvuje sa milion dolara. Neko je izračunao, a mediji su to prenijeli, da je estonsko učešće, u srazmjeri sa bruto-nacionalnim dohotkom i snagom te države, šest puta veće od 100 miliona dolara, koliko su do ovog trenutka Sjedinjene Države namijenile Haitiju.

O jučerašnjoj zajedničkoj odluci Evropske unije, visoka predstavnica za spoljnu politiku Catherine Ashton je rekla:

"Naravno da smo svjesni da je potrebno više. I više je i dogovoreno. Ono što šaljemo odmah je 30 milona eura humanitarne pomoći Evropske komisije i još 92 miliona eura država članica. Uz ovo, dugoročno, članice šalju još 100 miliona, a Komisija dvostruko toliko."

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Karel De Gucht je istakao:

"Želimo da se sačini plan, ne samo spašavanja, nego i rekonstrukcije Haitija. Nastojaćemo u Vijeću ministara učiniti šta je moguće na tom planu."

Bojazan za sigurnost na Haitiju

Preživjeli žive u improviziranim šatorima na ulicama koje su prepune ruševina i raspadajućih tijela. Pojavile su se i sigurnosne bojazni dok stotine provalnika provaljuju u trgovine te nose sve što pronađu, a u nekim slučajevima između njih dolazi do okršaja.

Komandant američkih snaga na terenu, general pukovnik Ken Keen kaže da je glavni grad Haitija ipak sigurniji nego prije potresa. Sjedinjene Države preuzele su kontrolu nad zračnom lukom u glavnom gradu te razmještaju tisuće vojnika kako bi se uspostavila sigurnost za humanitarne djelatnike.
Ujedinjene nacije su od Brisela tražile da na Haiti pošalje i policajce za čuvanje reda. Francuska predlaže kontigent od 1.000 žandarma, a konačna odluka o tome bi trebala biti poznata danas.

Dan kasnije, dakle sutra, evropski komesar za humanitarnu pomoć odlazi na Haiti, a visoka predstavnica EU, baronesa Ashton, će se sastati sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a potom i sa najvišim zvaničnicima UN-a, zarad što efikasnijeg koordiniranja pomoći zemljotresom razorenoj zemlji.

Ban Ki-Moon zatražio dodatne snage

Generalni sekretar UN Ban Ki-Moon zatražio je od Savjeta bezbjednosti da odobri slanje dodatnih tri i po hiljade policajaca i vojnika na Haiti, prenosi Srna.

Ban Ki-Moon je precizirao da je tražio povećanje pripadnika UN na Haitiju, gdje se trenutno nalazi 7 000 vojnika i 2100 policajaca i ocijenio da je u narednih šest mjeseci potrebno dodatnih 1 500 policajaca i 2 000 vojnika.

Generalni sekretar UN ukazao je da su ljudi na Haitiju, koji su preživeli zemljotres, očajni i na ivici strpljenja, jer je veliki broj njih, skoro nedjelju dana poslije zemljotresa, i dalje bez hrane, vode i krova nad glavom.

Senegalski predsjednik: Nova država za žrtve sa Haitija
Fudbalske zvijezde za pomoć Haitiju
Na Haitiju već sahranjeno 70.000 žrtava

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije