Mladi polaznici škole dokumentarnog filma ACTive krenuli u proces stvaranja

Radiosarajevo.ba
Mladi polaznici škole dokumentarnog filma ACTive krenuli u proces stvaranja

Nakon šest intenzivnih dana ulaska u svijet dokumentarnog filma, mladi autori i autorice, polaznici Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, nalaze se pred izazovom i uzbuđenjem pričanja priča kroz koje će podijelite svoje vizije svijeta koji ih okružuje.

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je u proteklih nekoliko dana kroz vrhunska filmska ostvarenja otvorila razgovore o etici, estetici, strukturi, strasti u filmu, različitim pristupima, te kroz praktične vježbe pokušala uvesti mlade autore i autorice u proces pronalaska vlastitog audiovizuelnog izričaja.

Cjelokupan filmski proces je počeo kroz vježbe i razgovore koje su vodili tutori Guillermo Carreras-Candi iz Španije, Jelena Maksimović iz Srbije, Kaori Oda iz Japana, Kumjana Novakova iz Makedonije/BiH, Ludovica Fales iz Italije i Sunčica Fradelić iz Hrvatske, inspirišući i ohrabrujući mlade autore i autorice da nastave otkrivati svoj filmski jezik kako bi moć slika koristili u svojim susretima s društvenim stvarnostima.

Drugo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive počelo je 27. augusta 2015. u Kruševu, a okupilo je mlade autore i autorice iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije.

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive će trajati do 10. septembra 2015., a cjelokupan filmski obrazovni proces završiti će finalnim praktičnim radovima u formi kratkih dokumentarnih priča.

Osnovana 2013., Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je regionalna inicijativa vodećih dokumentarnih filmskih festivala s prostora Balkana koji žele svoja iskustva i znanje podijeliti s mladim autorima i autoricama s izrazitim interesovanjem za dokumentarni film, a održava se uz podršku Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) iz Washingtona, saopćeno je iz festivala Pravo ljudski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije