Milliband na blogu piše o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Milliband na blogu piše o Srebrenici
Foto: Reuters

Britanski ministar vanjskih poslova, ponukan inicijativom srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da se usvoji Rezolucija o Srebrenici, posvetio je na blogu britanskog Foreign Officea kratak zapis o srebreničkom genocidu i srbijanskoj inicijativi.


Piše: David Milliband

Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je na usvajanje Rezolucije o srebreničkom masakru u Skupštini Srbije. Petnaesta godišnjica je julu i mislim da je to veoma dobrodošla inicijativa.

Nadam se da će se u tome uspjeti i da se neće odustati ili zloupotrijebiti. Između svih ostalih groznih zločina počinjenih tokom 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije, Srebrenica se izdvaja sa više od 8.000 žrtava.

Bilo je to najveće masovno ubistvo u Evropi nakon Drugog svjetskog rata a Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Međunarodni sud pravde jasno su poručili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Znam iz susreta sa svojim srbijanskim kolegom da sadašnja srbijanska vlada nastoji uhapsiti generala Mladića, kojem se na teret stavlja ovo zlodjelo.

Suočavanje s prošlošću može biti bolno. Srebrenica je diljem svijeta prepoznata kao upozoravajući podsjetnik na bezdan u koji narod može pasti kada diktatori raspiruju etničku mržnju a svijet izvana ne intervenira na vrijeme.

prevod: kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije