Vodostaj rijeka opet u porastu

Radiosarajevo.ba
Vodostaj rijeka opet u porastu


Iako je tokom jučerašnjeg dana situacija u Zeničko-dobojskom kantonu bila stabilna, nivo rijeke Bosne raste zbog kiše koja neprestano pada.

Vodostaj Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru u subotu je u 11 sati iznosio 1.099 centimetara, što znači da je zabilježen porast vodostaja u odnosu na petak za 10 do 15 centimetara. Porast vodostaja zabilježen je zbog pražnjenja akumulacije HE Mostar te povećanja jutarnjih padavina.

Sve rijeke na području Čapljine su na granici izlijevanja. Najveće probleme predstavljaju podzemne vode, a situacija dodatno otežava i prekid opskrbe električnom energijom područja naselja Višiće i Gabele. Vodostaj Neretve je, u odnosu na petak, manji za oko 40 centimetara dok je vodostaj rijeka oko naselja Hutovo Blato i Svitava gotovo na vrhu nasipa. Na području Čapljine i dalje su na snazi redovne mjere od poplava.

Na području Bihaća su, zbog padavina i topljenja snijega, poplavljeni stambeni i pomoćni objekti, te poljoprivredno zemljište u nekoliko naselja, dok su neka ostala i bez vode.

Prema informacijama Kantonalnog oprerativnog centra Civilne zaštite u Kulen-Vakufu, nivo rijeke Une u subotu jutro je iznosio 360 centimetar i u blagom je porastu. Na ovom području ima više poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata, voda je došla do trga u centru Kulen-Vakufa, a poplavljeno je i dvorište Centra za nezbrinutu djecu Duga.

Rijeke Sana i Sanica su se izlile iz korita i poplavile poljoprivredno zemljište u naseljima Sanica i Donja Sanica, Biljani, Kamičak, Zgon-Crljeni i Velečevo. Iz korita se izlila i rijeka Krušnica i to u širem priobalnom pojasu sa obje strane vodotoka, te u Bosanskoj Krupi poplavila pomoćne objekte i poljoprivredno zemljište.

Metereolozi najavlju nastavak padavina u naredna dva dana. I dalje ostaje na snazi upozorenje za stanovništvo naseljeno uz korita rijeka da paze na rast vodostaj, te eventualno poduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke.

Vezano:
Izlila se Drina u Semberiji

ftv/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije