BiH bi mogla biti izbačena iz Vijeća Evrope

Radiosarajevo.ba
BiH bi mogla biti izbačena iz Vijeća Evrope

Bosna i Hercegovina mogla bi da bude prva država isključena iz Vijeća Evrope ako ne provede presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

On je u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine kazao da očekuje politizaciju u vezi sa provođenjem te presude na osnovu koje treba mijenjati Ustav BiH i Izborni zakon. Tihić je rekao da će trebati usklađivati i druge zakone i da očekuje otpore iz drugih stranaka, dok SDA na čijem je čelu jedinu smatra spremnom na kompromis.

„Ukoliko ne provedemo presudu, sankcije su moguće u vezi sa našim članstvom u SE, a to je osnova za sva druga članstva u evropskim institucijama. Jedan od postprijemnih uslova je usaglašavanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što do sada nismo uradili. Ako to ne uradimo ni nakon presude, postoji mogućnost da postanemo jedina država koju će isključiti iz SE, a time bi bili zaustavljeni svi evroatlantski procesi”, rekao je Tihić.

On je istakao da podržava unutrašnji dogovor i ne misli da „je sreća da stranci odlučuju” u BiH. Tihić je napomenuo i da neće inicirati sastanke stranačkih lidera i da procjenjuje da će tek nakon izbora, koji treba da se održe u ovoj godini, BiH krenuti u konkretne aktivnosti.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije