Francuzi se spremaju za treće zlato

Radiosarajevo.ba
Francuzi se spremaju za treće zlato

Foto: abc.net.au

Poslije osvojenog olimpijskog i svjetskog zlata francuska reprezentacija se priprema osvojiti i zlato na Evropskom prvenstvu u Austriji.

Nakon slavlja u Pekingu na Olimpijskim igrama 2008. godine francuski rukometni divovi su u finalu Svjetskog prvenstva svladali Hrvatsku i osvojili drugo zlato. S trećim zlatom s evropskog prvenstva Francuska bi osvojila rukometni Grand Slam. Bio bi to poduhvat rijetko viđen i gotovo nedostižan.

Puno je činjenica koje ukazuju da su Francuzi glavni favoriti Evropskog prvenstva, a prije svega sjajni rukometaši. Počevši od najboljeg svjetskog rukometaša te najboljeg golmana Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva Thierrya Omeyera, krila Abaloa i Guigoua, kružnih napadača Bertranda Gillea i Cedrica Sorhaindoa. Vanjsku liniju predvode Nikola Karabatić i Jerome Fernandez, dvometraš koji ima 287 nastupa za francusku reprezentaciju u kojima je postigao 1140 golova, dok u odbrani caruje neprelazni Didier Dinart. Oporavio se i izvrsni Daniel Narcisse. Sve će to upakirati u moćni rukometni stroj francuski selektor Claude Onesta.

Pored rukometaša na velikim takmičenjima je uvijek važno imati i svoje predstavnike u sudijskim, kao i u redovima delegata i službenih osoba. Francuzi su se i za to pobrinuli. Imaju sudijski par, a potpredsjednik Evropske rukometne federacije je Jean Brihault.

Sve to čini Francusku glavnim favoritom Evropskog prvenstva u Austriji. Francuzi su počeli sa pripremama tek u ovoj godini i imat će najkraće pripreme.

Sastojat će se uglavnom od osvježavanja rukometaša od naporne polusezone po najjačim evropskim klubovima i od puno pripremnih utakmica.

Prve dvije utakmice Francuzi igraju sa reprezentacijom Srbije 10. i 12. januara nakon čega sele na pripreme u Pariz. Prije samog puta u Austriju francuski rukometaši će odigrati turnir na kojem još sudjeluju Island, Španjolska i Brazil.

Francuska je u skupini D koja igra u Wiener Neustadtu zajedno sa Španijom, Mađarskom i Češkom.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije