Avataru milijarda dolara

Radiosarajevo.ba
Avataru milijarda dolara

Scena iz filma Avatar

Superprodukcija u 3D tehnici Jamesa Camerona Avatar zaradila je širom svijeta više od milijardu dolara u samo 17 dana prikazivanja i time potukla rekord u zaradi od jednog filma, objavila je kompanija Exhibitor Relations.

Kako javljaju mediji, dugometražni naučnofantastični film sa nijansom ekološke basne, zaradio je više od 350 miliona dolara u SAD i u Kanadi te oko 670 miliona u ostatku svijeta.

Nikada nijedan film nije tako brzo dostigao prag od milijardu dolara, a predviđanja upućuju da bi mogao zaraditi i četiri milijarde dolara.

Avatar, možda najskuplji film u historiji koji je stajao između 300 i 500 miliona dolara, sada je treći dugometražni film po zaradi, nakon Titanica, također Cameronova filma, i trećeg dijela Gospodara prstenova, Povratka kralja, Petera Jacksona.

Avatar je dovršen nakon četverogodišnje produkcije, sa cijenom koja varira od 230 miliona pa sve do pola milijarde dolara. Kakva je danas situacija sa hollywoodskim budžetima, ovo drugo će biti puno vjerovatnije, pogotovo što je Cameron realizirao film u 3-D tehnici sa trajanjem nešto većim od 160 minuta.

Prije svega, šta je avatar? To dobro znaju poklonici videoigara. Avatar je grafički prikaz protagonista, vizualna kreatura kojom upravlja igrač. On je fikcija (riječ ima porijeklo u sanskrtu i označava inkarnaciju), ali se s njim čovjek za konzolom itekako poistovjećuje i ulaže u njega svu svoju vještinu kako ne bi bio prerano poražen.

U Cameronovom filmu avatari su kreirani u posebnu svrhu i nisu nikakve grafike, nego prava bića, istina izvanzemaljska. Radnja se odigrava 2154. godine, na udaljenom planetu Pandora, sa klimom sličnom zemaljskoj, koja pogoduje bujnoj vegetaciji, ali ljudi tamo ipak moraju nositi maske. Upravo na Pandori je kompanija RDA otkrila mineral anobtanij, koji bi mogao biti ključ za energetsku krizu 22. stoljeća. Za nevolju, nalazište kontrolira tamošnje gorostasno pleme Na'vi, koje je podozrivo prema uljezima sa Zemlje. Upravo zato je RDA osmislila avatare, po svemu nalik Na'vijima, kojima upravljaju ljudi: ideja je da se zbliže sa vrhom plemena i nagovore ih da dozvole eksploatiranje anobtanija.

Vezano:
Avatar - recenzija filma (VIDEO)
Avatar (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije